Китай обяви, че е постоянна жертва на хакерски атаки от САЩ

Китай обяви, че е постоянна жертва на хакерски атаки от САЩ

© ReutersКитай обяви, че САЩ ежедневно извършва хакерски атаки срещу военни обекти и интернет страници в азиатската страна. Американците са основният източник на атаките с голяма преднина спрямо останалите държави, обявява китайското военно министерство, цитирано от онлайн изданието ZDNet.


Военните обявяват, че ежемесечно регистрират средно по 144 хил. хакерски атаки към сайтовете на министерството и онлайн изданието China Military Online. Те твърдят, че 62.9% от тези атаки са с произход от територията на САЩ.


Говорител на военното министерство отбелязва и потвърдените наскоро планове на САЩ да се съсредоточи върху разработката на кибероръжия с офанзивна цел. "Надяваме се, че САЩ могат да обяснят и изяснят това", казва говорителят и допълва, че подобен развой не се отразява добре на опитите да се направи международно сътрудничество за борба с киберпрестъпленията.
Китай за пореден път отхвърли и обвиненията на САЩ, че е източник на кибератаки спрямо американски компании и институции. Страната отново обяви, че твърденията на САЩ са "непрофесионални".


Вместо това Китай се обявява в подкрепа на инициативите, които стимулират борбата с киберпрестъпленията. Властите дори изразяват притеснения, че постоянните обвинения към страната, че е източник на кибератаки, могат да навредят на сътрудничеството между държавите и да увеличат риска от конфликт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK