HGST удвоява капацитета на твърдите дискове чрез нанотехнологии

HGST удвоява капацитета на твърдите дискове чрез нанотехнологии

© Flickr (CC) / Numinosity (by Gary J Wood)HGST обяви, че е постигнала успешен завършек на две нови разработки, които могат да удвоят капацитета на твърдите дискове. Компанията, чието предишно име беше Hitachi Global Storage Technologies, а сега е част от Western Digital, използва нанотехнологии и интересен подход към осъществяването на проекта си.


Новата разработка на HGST Labs комбинира самоасемблиращи се молекули с наноотпечатване. Така се създават големи пространства с висока плътност, които са с широчина от едва 10 нанометра или 10-милиардни от метъра.


Плътността на пространствата е два пъти по-голяма спрямо тази, с която разполагат днешните твърди дискове. Според HGST лабораторните тестове показват, че това не влияе и на скоростта на четене и писане на данните.
"С подходящата химия и подготовка на повърхността смятаме, че тази технология може да се използва и за още по-малки пространства", казва Том Албрехт, един от основните хора зад проекта.


За сега обаче той не разкрива кога технологията ще е готова за прилагане в ежедневието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK