Китай и САЩ изразиха готовност за разговори относно подобряване на киберсигурността

Служители в център за киберсигурност в Айдахо, САЩ, продължават да са в готовност за реакция при евентуални заплахи

© Reuters

Служители в център за киберсигурност в Айдахо, САЩ, продължават да са в готовност за реакция при евентуални заплахиКитай и САЩ са изразили готовност за провеждането на разговори на тема киберсигурност и постоянните взаимни обвинения, че провеждат кибератаки една срещу друга. Двете държави искат да се опитат да намерят решение на неразбирателството си, съобщава агенция Reuters.


В понеделник представител на САЩ се е свързал с Китай и е предложил започването на диалог, който да позволи създаването на приемливо и за двете страни поведение. Отговорът от Китай не е закъснял и е бил положителен.


"Китай има желание на базата на принципите на взаимното уважение и доверие да започне конструктивен диалог и сътрудничество с международното общество по този проблем, включително и Съединените щати, за да запази сигурността, свободата и мира в интернет", казва говорителят на китайското външно министерство.
Китайската страна изтъква, че е сред най-големите жертви на хакерските атаки. Местните власти затвърдиха позицията на страната и през последните няколко дни. Тогава външният министър Ян Цзечи обяви, че "киберпространството не се нуждае от война, а от правила и сътрудничество".


"Ние сме против превръщането на интернет в ново бойно поле или използването на глобалната мрежа като нов инструмент за намеса в други държави", допълни той.


През последните седмици взаимните обвинения между САЩ и Китай зачестиха. Американската компания Mandiant обяви, че е локализирала източника на голяма част от кибератаките срещу САЩ. Тя твърди, че атаките са дело на Unit 61398 към китайската армия и дори обяви, че е проследила източника до 12-етажна сграда в покрайнините на Шанхай.


Тези обвинения бяха отречени категорично от Китай. Освен това страната обяви, че през последната година два сайта на нейното военно министерство са били обект на над 140 хил. хакерски атаки месечно и около две трети от тях са били с източник САЩ.


Тъй като обвиненията между двете държави ставаха все по-често и все по-сериозни, Китай дори изрази опасения от прерастване в по-голям конфликт, който ще навреди както на двете страни, така и на интернет. Целта на предложените разговори ще бъде откриването на идеи за прекратяването на кибератаките, но за момента няма насрочена дата за тяхното начало.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK