Малките таблети и ниските цени са най-търсени от потребителите

Таблетите с по-компактни размери като Kindle Fire на Amazon се радват на по-голяма популярност от по-големите и скъпи предложения.

© Reuters

Таблетите с по-компактни размери като Kindle Fire на Amazon се радват на по-голяма популярност от по-големите и скъпи предложения.Пазарът на таблети продължава да расте, като основният негов двигател са таблетите с ниски цени и малки дисплеи. Това показва последното проучване на анализаторите от IDC за състоянието на пазара през последните месеци.


Интересът на хората към този тип устройства е толкова голям, че IDC дори завишава прогнозата си за представянето на пазара на таблети за тази година. Първоначално анализаторите очакваха, че през 2013 г. ще бъдат продадени общо 172.4 млн. таблета. Сега прогнозата е завишена до 190.9 млн. екземпляра.


Това автоматично води и до повишаване на общото развитие на пазара на таблети за близкото бъдеще. Специалистите прогнозират, че през 2017 г. той ще прехвърли 350 млн. екземпляра.
"Един от всеки два доставени таблета през последното тримесечие е бил с дисплей под 8 инча. Очакваме тази тенденция да продължи както през 2013 г., така и занапред", казва Джитеш Убрани, анализатор в IDC. Той допълва, че освен заради ниските цени, потребителите харесват малките таблети и тъй като се оказват по-практични за ежедневните им нужди.


Анализаторите прогнозират още, че Android ще запази тенденция на увеличаване на пазарния си дял. Според тях платформата ще достигне своя пик от 48.8% през тази година, което ще е ръст с малко над 7% спрямо 2012 г.


Основният губещ от това ще е iOS. Платформата на Apple ще загуби 5% от дела си спрямо миналата година и ще достигне 46%.


Междувременно Windows базираните таблети ще продължат да отбелязват минимален ръст. През 2012 г. техният дял е бил едва 1%. IDC очаква, че през 2017 г. той ще достигне 7.4%. Версията Windows RT ще остане под 3%.


Един от големите губещи от възхода на таблетите няма да е персоналният компютър, а електронният четец. Според IDC сегментът на тези устройства е достигнал своя пик през 2011 г., когато са били доставени 26.4 млн. екземпляра.


За сравнение, през 2012 г. са били доставени 18.2 млн. такива устройства. Очакванията са, че от 2015 г. категорията ще започне постоянно понижение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK