Швейцарци предлагат извеждане на спътници за 25% от сегашната цена

Швейцарци предлагат извеждане на спътници за 25% от сегашната цена

© Swiss Space SystemsШвейцарска компания представи свой проект за изстрелване на космическа совалка от стандартен пътнически самолет Airbus, която ще може да извежда малки спътници на невиждано ниски цени.


От Swiss Space Systems твърдят, че могат да направят първото извеждане на спътник с тегло до 250 кг още през 2017г. Разходите за това могат да бъдат снижени до под 10 млн. евро за спътник, което е около 25% от цената на тази услуга в момента.


Идеята на швейцарците е по този начин да "демокатизират" достъпа до космоса или по-точно до суборбиталните височини.
Системата S3 използва самолет Airbus A300, който я изкачва до 10 000 метра височина. След това совалката се освобождава от гърба на самолета, включват се реактивните й двигатели и я извеждат до 80 километра над Земята.На тази височина се отварят шлюзовете на товарния отсек и се пуска спътника. Той може да бъде закачен на друго устройство с двигател, което да го изведе още по-високо. Междувременно, совалката се връща с планиране.


Паскал Жоси, основател и главен изпълнителен директор на S3, казва: "Програмата ни се възползва от вече разработени технологии и е сертифицирана чрез партньорствата ни с големи играчи в аерокосмическия сектор като Европейската космическа агенция (ESA), корпорацията Dassault Aviation, института Von Karman и и дизайнерското бюро Sonaca".


Швейцарци предлагат извеждане на спътници за 25% от сегашната цена

© Swiss Space Systems


Компанията планира да построи собствено летище-космодрум в Пайерн (до езерото Нюшател в Швейцария), макар че на теория поръчки могат да се изпълняват от всяка писта, която е подходяща за Airbus A300.


Малайзия и Мароко, които са партньори в проекта, обявиха, че са готови да изградят космодрум на своя територия, а разговори се водят и с още няколко държави.


Най-известният конкурент на проекта S3 е LauncherOne - разработка на Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън. Компанията показа проект за евтино извеждане на спътници с помощта на самолета WhiteKnightTwo.


Швейцарци предлагат извеждане на спътници за 25% от сегашната цена

© Swiss Space Systems

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK