Хакер хакна половин милион устройства, за да картографира интернет

Хакер хакна половин милион устройства, за да картографира интернет

© Carna BotnetЕжедневно хиляди хакери правят какви ли не опити да превземат максимален брой компютри с най-различни не особено законни цели. Сред тях не попада създателят на ботмрежата Carna, който е искал просто да разбере повече за интернет и да го картографира.


За целта хакерът, който запазва своята анонимност, е създал безобиден файл, който е преодолял защитите на около половин милион устройства по целия свят. Всъщност, "защити" е силна дума, защото кодът е проверявал паролите на рутерите, които са свързани с интернет. Всеки от хакнатите рутери в действителност е използвал стандартната парола root, която потребителят така и не е променил.


Така спецът е придобил пълен достъп до съответните рутери и устройствата, които са свързани към техните мрежи. Хакерът след това е провел серия тестове, които разкриват как се разпределя натовареността на интернет в рамките на 24 часа.
Анонимният специалист дори е създал и карта, която нагледно показва какво се случва в глобалната мрежа. Така той е открил, че пиковото натоварване на интернет връзките в Европа масово се случва преди залеза на Слънцето. Това според хакера подсказва, че много европейци бързат да приключат изостанала работа в края на работния ден или просто убиват време в интернет преди да си тръгнат от работа.


Междувременно натовареността в САЩ например е сравнително постоянна. Причина за това е наличието на много свързани с интернет устройства като декодери, рутери и др.


"Видях възможност да управлявам стотици хиляди устройства с клик на мишката, да сканирам и картографирам целия интернет по начин, който не е правен досега, да се позабавлявам с компютри и интернет по начин, който много малко хора ще получат", пише хакерът в своя сайт.


Той допълва, че в нито един момент не е имал каквито и да е намерения да върши незаконни дейности. Самият код е бил направен така, че да се самоунижщожи веднага, ако се появи проблем, споделя хакерът пред онлайн изданието Fast Company.


Той е качил в интернет всички свои открития и те могат да бъдат изтеглени от всеки желаещ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK