Американски съд определи препродаването на цифрово съдържание за незаконно

Американски съд определи препродаването на цифрово съдържание за незаконно

© Flickr (CC) / gaudiramoneПрепродаването на легално дигитално съдържание всъщност нарушава законите за авторско право. Това реши американски съд, съобщава онлайн изданието CNET.


Решението е част от дело между Capitol Records на Universal Music Group и компанията ReDigi. Тя специализира в препродаването на легално закупена музика от един потребител на друг.


ReDigi изтъкна като свои аргументи факта, че хората имат право да препродават CD и DVD-та с легално закупено съдържание. Тя допълва още, че работи на принципа "първа продажба", който е и в основата на бизнес модела на Netflix.
Въпреки това съдия Ричард Съливан взе страната на звукозаписните компании и обяви, че препродаването на съдържание, което е закупено от iTunes, Amazon и други подобни платформи, всъщност е нарушение на авторското право. Той допълни, че дигиталното съдържание може да бъде препродавано само ако правоносителят е дал разрешение за това.


"Съдилищата запазват позиция, че неразрешеното копиране на дигитални музикални файлове през интернет нарушава ексклузивното право на правоносителя да извършва това. Досега обаче съдилищата не са адресирали темата дали неразрешен трансфер на дигитален музикален файл по интернет, където само един файл съществува преди и след трансфера, е равен на копиране според определенията на Закона за авторското право. Съдът решава, че е равен", се казва в решението на съдия Съливан.


От ReDigi изтъкват, че решението засяга първата версия на платформата. Останалите от втора до четвърта не са взети под внимание от съдията и решение дали отговарят на законите тепърва предстои. От компанията допълват, че ще обжалват решението, но и че ще продължат работа с втората версия на софтуера си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK