Учени успяха да предвидят какво сънува човек

Учени успяха да предвидят какво сънува човек

© Associated PressУчени от Япония използваха сканиране на човешкия мозък с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в опит да установят какво виждат хората в ранните фази на съня. В статията им в списание Science те твърдят, че са успели да постигнат прецизност от 60%.


Екипът иска сега да изпробва дали има начин чрез следене на мозъчната активност да се предвиди и какви емоции преживяват спящите.


Японците са сканирали трима души, докато спят. След като се установи, че започват да сънуват, те били разбуждани и помолени да си припомнят какво са видели насън. Записани са били всички обяснения, колкото и сюрреалистични да са са те и колкото и абсурдни да изглеждат връзките между тях.Това било повторено над 200 пъти с всеки от доброволците, разказва Би Би Си.
На тази основа е съставена база данни, в която сходни обекти и предмети са групирани във визуални категории - например хотел, къща и сграда са в папката "строителни обекти".


След това се провежда сканиране, докато тримата наблюдавани са будни и гледат на компютърен екран изображения на тези предмети и обекти.


Така е установена характерната мозъчна активност, свързана със съответния образ.


На третата фаза от експеримента наблюдаваните са оставени да спят в ЯМР скенер и учените се опитват да предвидят какво са сънували. Според публикацията е била постигната 60% акуратност в предвиждането.


Професор Якиясу Камитани от Лабораториите ATR за компютърна неврология в Киото споделя, че е бил убеден, че сънищата може да бъдат разкодирани - или поне някои аспекти на сънуването. "Не съм много изненадан от резултатите, но все пак съм много развълнуван."


Сега екипът иска да навлезе в по-дълбоките дебри на сънуването, където се смята, че се появяват по-колоритните и "живи" образи. Те ще опитат също така да предвидят и да предвидят чувства, аромати, цветове и други аспекти на съня.


Марк Стоук от Оксфордския университет казва пред Би Би Си, че изследването е вълнуващо и ни приближава до концепцията за машина, разчитаща сънищата. "Очевидно има още дълъг път до такава машина, но по принцип няма причина тя да не бъде създадена. Трудната част е да се изработи подробна карта на връзките между мозъчната активност и конкретните обекти и преживявания."


Той обаче предупреждава, че едва ли ще има универсална система за разчитане на сънища, приложима за всички. "Всичко това ще трябва да се индивидуализира, защото едва ли може да се изработи обща класификация за разчитане на сънищата на всеки човек. Няма да може да се изработи нещо, което би разчитало мислите на хората без те да разберат за това, например."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK