Софтуер улеснява работата с два или повече монитора едновременно

Работата с повече от един компютърен екран може да е много удобна при натоварени моменти

Софтуер улеснява работата с два или повече монитора едновременно

© University of St. AndrewsИзбори 2022

Работата с два или повече монитора едновременно е популярно решение за много професионалисти. Така те имат повече работна площ и по-лесно могат да следят множество прозорци и приложения, без да се налага постоянно да превключват между тях.


Но освен това взирането в повече екрани може да бъде и много по-разсейващо. Следенето на информацията може да се окаже и доста объркващо, когато тя е в голям обем.


Тук е мястото на софтуера Diff Displays, който е в процес на разработка от специалистите в университета Сейнт Андрюс. Техният проект е специално насочен към хората, които работят на повече от един монитор, съобщава онлайн изданието Technology Review.
Софтуерът следи очите на потребителя чрез уебкамери. Колкото монитори – толкова камери, поне в тази версия на Diff Displays. Така той "знае" кой екран е гледан от потребителя във всеки един момент.


Изображенията на мониторите, които не се гледат, се затъмняват леко, за да не дразнят очите и да не разсейват потребителя. На екраните ще се осветяват само прозорците, чието съдържание се е променило.


Практически това ще са визуални уведомления, че се е случило нещо ново, което изисква вниманието на потребителя. Когато той погледне към съотвения монитор, той ще се осветява напълно, а другите – ще се затъмняват.


Програмата има и допълнителни режими за уведомления. Например "замръзване" на целия екран, мигащи пиксели около променения обекти и др.


В тестови условия софтуерът е показал 98% точност. Програмата дори може да различава "неволните" кратки взирания или когато минава човек зад гърба на потребителя и поглежда в някои от дисплеите.


Приложението е безплатно и може да бъде свалено от официалния сайт на университета. Разбира се, то е във фаза проект и може да не работи напълно идеално. Съвместимо е само с Windows.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK