Приложенията за онлайн разговори и съобщения - временна мода или бъдещето на мобилните комуникации

Приложенията за онлайн разговори и съобщения - временна мода или бъдещето на мобилните комуникации

© Георги КожухаровПопулярните чат приложения, като Skype например, стават все по-предпочитани и от притежателите на мобилни телефони. Вече дори има подобни приложения, които се предлагат само и единствено за смартфони.


Това изглежда като напълно естествено развитие на нещата. Ако разполагаш с неограничен мобилен интернет на телефона си, защо да плащаш допълнително за гласови разговори и SMS-и, когато повечето подобни чат услуги предоставят безплатно и неограничено ползване.


Разбира се, това надали се харесва на повечето оператори, но някои от тях вече съзнават, че няма какво особено да направят по въпроса. Доколко мобилните чат приложения ще се окажат временна мода или действително ще направят сериозен опит за изместването на класическите гласови разговори и SMS-и, вече зависи от потребителите.
А изборът, който стои пред тях, е доста голям. Броят на чат приложенията набъбва стремглаво. Голяма част от тях действително няма какво особено да предложат, но има и няколко, които спечелват вниманието на сериозен брой хора.


Приложенията


Едно от тях е Whatsapp, което наскоро обяви, че е задминало микроблога Twitter по брой и активност на потребителите си. И докато Whatsapp и Skype се оформят като лидерите в сегмента, това не означава, че са единствените, които заслужават внимание.


Сред популярните алтернативи е Viber. Необходимо е и другият потребител да използва приложението, за да работи. Но автоматично сканира и добавя в списъка ви с контакти хората, с които вече сте обменили телефонните си номера, но и използват Viber. Приложението е безплатно и позволява неограничени гласови разговори, чат и изпращане на снимки.


Алтернативата eBuddy Messenger пък комбинира множество социални мрежи и чат приложения в едно. Така потребителят може да обедини няколко различни акаунта и да ги контролира и използва от едно-единствено място.


Nimbuzz беше популярен Skype клиент, но впоследствие прерасна в самостоятелна услуга. Позволява сливането на няколко акаунта в един и разполага с безплатни гласови разговори, чат и дори създаване на чат стаи. Необходимо е и останалите участници да използват приложението.


WeChat също предлага безплатни гласови разговори, видеоразговори, чат и множество възможности. Предлагат се и за множество платформи, включително и за компютър. И тук всички участници трябва да разполагат с приложението, за да могат да се свързват помежду си.


MessageMe е една от сравнително новите подобни услуги. Тя се самоизтъква като най-бързата и забавна алтернатива в сегмента. Позволява интеграция на множество социални мрежи, предоставя безплатен чат, възможност за общи рисунки, споделяне на музика и дори Push-to-Talk.


Дори големи компании като Samsung правят свои опити в сегмента. ChatOn е предложението на корейската компания, като се съсредоточава върху текстовите съобщения и картинките.


Бъдещето


Тези и още много други приложения може и да спечелят битката с SMS. По данни на анализаторската компания Informa, през 2012 г. всеки ден по света са били изпращани 19 млрд. съобщения чрез чат приложения и 17.6 млрд. SMS-а. Informa прогнозира, че през 2014 г. разликата ще е още по-голяма - 21 млрд. SMS-а на ден спрямо 50 млрд. чат съобщения на ден.


Един от основните проблеми на чат приложенията обаче е голямата несъвместимост между тях. SMS е универсален. Няма значение какъв телефон използва даденият потребител, той може да изпраща и получава SMS-и. Не такава е ситуацията при чат приложенията, които често изискват и другия потребител да използва същата програма.


За момента най-вероятно пред SMS стои същата участ, каквато и преживя и email. Потребителите ще продължат да го използват за по-официални поводи и връзка с бизнес и служебни контакти. Докато за лична кореспонденция ще използват чат приложенията, където така и така изпращат много повече съобщения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK