Telenor вижда България като важен пазар с потенциал за растеж

За момента Globul ще запази сегашните си име, лого и корпоративна визия.

© Цветелина Белутова

За момента Globul ще запази сегашните си име, лого и корпоративна визия.България е важен пазар, който има потенциал за растеж. Това е сред основните причини норвежката компания Telenor Group да закупи втория по големина мобилен оператор у нас Globul.


Освен това Telenor иска да засили присъствието си и в региона, каза Кйел-Мортен Йонсен директор на Telenor за Европа, по време на пресконференция в София. Той допълни, че компанията има планове за дългосрочно развитие у нас и Globul се вписва в тяхното осъществяване. Родният оператор разполага с 4.5 млн. абонати и има 36% пазарен дял.


Въпреки това Йонсен не пожела да конкретизира намеренията на Telenor. Причина за това е, че предстоят по-сериозни и задълбочени анализи на екипа на норвежката компания и ръководството на Globul, които да определят основните приоритети пред мобилния оператор.
Сред тях задължително ще е обновяване на мобилната мрежа на Globul. В момента тя се справя добре, но не е готова да поеме бъдещите технологии и увеличен трафик и на това ще бъде обърнато специално внимание, сподели Йонсен.


Новият собственик не планира промяна на името, логото или корпоративната визия на Globul. От Telenor не изключват напълно такава възможност, но са категорични, че подобно развитие може да се случи само на много по-късен етап.


Въпреки това норвежкият собственик на Globul възнамерява бързо да приложи своята корпоративна философия. В нея се включва и сближаване на компанията с обществото и властите, но без намеса в политиката.


Telenor разделя бизнеса си на три региона, като съвсем логично Globul ще бъде част от европейския регион. Когато процедурата по сливане на двете компании приключи, Telenor ще разполага с 15.7 млн. абонати в Европа. Общият им брой по света ще прехвърли 150 млн. души, като това ще затвърди присъствието на норвежката компания в топ 10 на най-големите мобилни оператори в света. Лидер е China Mobile с над 667 млн. абонати.


От компанията не изключват и въвеждането на нови услуги, но не се наеха с конкретни прогнози, преди да завърши процедурата по сливането и последващите анализи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK