Европейската комисия предлага нови правила за интернет неутралитет

Нели Крус активно се бори за повече права на потребителите на интернет в рамките на ЕС.

© Reuters

Нели Крус активно се бори за повече права на потребителите на интернет в рамките на ЕС.Комисарят по цифровите технологии и вицепрезидент на европейската комисия Нели Крус разкри още подробности около своя план за интернет неутралитет в рамките на Европейския съюз. Новите предложения засягат най-вече свободния достъп на хората до интернет.


Според анализ на Европейската комисия в момента над 100 млн. европейци имат ограничения на интернет услугите си, тъй като техните доставчици ограничават или дори блокират достъпа до предложения на техните конкуренти. Нели Крус предлага тази практика да бъде обявена за незаконна и да бъде преустановена. Наскоро тя предложи да бъде поставен край и на такса роуминг в рамките на ЕС (за подробности виж линка вляво).


Тя даде за пример Холандия и Словения, които са единствените страни от ЕС, които имат приети правила за интернет неутралитет. Според нея такива практики трябва да бъдат приети и във всички останали страни членки.
"Според мен подобни идеи са към своя край. Повечето потребители виждат богатството и жизнеността на пълния, неограничен интернет и не искат нищо по-малко от това", казва Крус в коментар за практиките на някои доставчици да ограничават достъпа дори до чат програмата Skype.


Тя допълва, че е наясно, че много европейци очакват защита от подобни практики и е работа на ЕС да я осигури. По думите на Крус тя ще бъде осигурена за "всеки европеец, за всяко устройство, за всяка мрежа".


Еврокомисарят изтъква и допълнителен аргумент, че потребителите си плащат за интернет достъп, а чрез наложените ограничения практически не получават заплатената услуга в пълен размер. Тя все пак признава, че понякога интернет доставчиците имат основателни причини за блокирането на достъпа до определени сайтове или мрежи, особено когато става дума за предпазване от спам.


Крус предлага доставчиците да получат право да предлагат различни пакети за интернет достъп в зависимост от нуждите на потребителя. Тя изтъква, че докато някои гледат постоянно видео в интернет, други хора се нуждаят просто от изпращането на няколко имейла и прочитането на няколко сайта. Тези пакети трябва да са придружени с ясни и прозрачни описания, за да могат хората да са наясно какво точно плащат и какво получават.


"Когато си купуваме бутилка мляко, не очакваме тя да е наполовина празна, когато я отворим. Същото важи и за 50Mbps интернет", коментира еврокомисарят. Сега тя започва дискусии за решаване дали предложението за интернет неутралитет да бъде представено като законова препоръка или като регулация.


Ако то бъде развито като препоръка, може да бъде активно още в края на тази година. В случай че бъде прието като регулация, ще отнеме до пролетта на 2014 г., за да премине гласувания в Европейския парламент и Европейския съвет, а след това ще трябва да бъде ратифицирано и от страните членки до 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK