ФБР и "Майкрософт" атакуват банда, откраднала над $500 милиона

ФБР и "Майкрософт" атакуват банда, откраднала над $500 милиона

© ReutersКомпанията "Майкрософт" и Федералното бюро за разследване с помощта на властите в над 80 държави провеждат акция срещу една от най-големите мрежи за компютърни престъпления, за която се смята, че е откраднала от банкови сметки повече от половин милиард долара в рамките на изминалите 18 месеца, съобщи "Ройтерс".


От "Майкрософт" обясняват, че отделът за цифрови престъпления на компанията успешно е изключил 1000 от около 1400 зловредни компютърни мрежи, известни като "ботнет цитадели".


"Цитаделата" (Citadel) е една от най-мащабните ботнет мрежи, действащи днес (ботнет представлява схема за заразяване на множество компютри с програма, благодарение на която те могат дистанционно да се използват за кибернетични престъпления като кражба на лични данни, източване на банкови сметки и хакерски атаки без знанието на самите собственици на компютрите - бел. ред.)
Според "Майкрософт" създателят й е смесил софтуера си с пиратска версия на операционната система "Уиндоус ХР" и така контролира персонални компютри в САЩ, Западна Европа, Хонконг, Индия и Австралия.


Citadel е заразила около 5 милиона компютъра по цял свят и е използвана за кражби от десетки финансови институции, включително American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse , eBay's PayPal, HSBC , JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada и Wells Fargo.


Международната операция е насочена към закриване на тези мрежи или поне силно ограничаване на капацитета им да вършат престъпления. Самите организатори обикновено е трудно да бъдат установени. 


В искането на "Майкрософт" за акцията, одобрено от съда в Шарлът, щата Северна Каролина, се казва, че създателят и ръководителят на престъпната операция се крие зад прякора "Аквабокс" (Aquabox). ФБР предполага, че той живее в Източна Европа и работи с 81 сътрудници от цял свят.


От "Майкрософт" твърдят, че "Цитаделата" е създадена така, че да не атакува компютри или финансови институции в Украйна и Русия, вероятно защото създателите й действат в тези страни и не искат да си имат проблеми с местните власти.


От закритите над 1000 ботнета почти половината са хоствани в 40 центъра за данни в САЩ. Предполага се, че два от тях са в Скантън, щата Пенсилвания, и Абсекон, щата Ню Джърси, посетени от специалисти на "Майкрософт" и полицаи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK