Американската Агенция за национална сигурност следи телефонните разговори на милиони граждани

Американската Агенция за национална сигурност следи телефонните разговори на милиони граждани

© ReutersВече втори месец американската Агенция за национална сигурност (NSA) ежедневно следи телефонните разговори на всички клиенти на мобилния оператор Verizon. За целта NSA дори разполага и със секретна съдебна заповед, съобщава в. Guardian.


Изданието допълва, че разполага с копие на заповедта. Тя задължава Verizon ежедневно да дава информация на агенцията за всички проведени телефонни разговори на нейните абонати. В това се включват както обажданията в рамките на САЩ, така и международните разговори. Заповедта е с гриф "Строго секретно" и е упоменато, че може да бъде декласифицирана на 12 април 2038 г.


Заповедта е връчена на ФБР на 25 април от съдия Роджър Винсън от Съда за наблюдение на международното разузнаване (FISC) и е валидна до 19 юли т.г. В записваната информация се включват номерата на участниците в разговорите, продължителността, часът на провеждане, данни за местоположението и уникални идентификационни номера на абоната или устройствата.
Самото съдържание на разговорите не се следи и записва. Разпореждането дори забранява на Verizon да уведомява когото и да било както за наличието на подобни искания към данните на клиентите, така и за самата заповед.


Съдът определя тази информация като "метаданни", с което не се налага да се издава отделна заповед за всеки абонат. Освен това посочва, че въпросните метаданни не се изчерпват с гореизброените.


Документът разкрива за първи път, че администрацията на Обама събира безразборно и накуп информация за милиони граждани, без значение дали те са заподозрени за някакво нарушение. Разкритието на Guardian вероятно ще подпали отново дебата за мащаба на правомощията на управляващите в областта на вътрешния шпионаж.


От NSA, от Белия дом, от министерството на отбраната и от Verizon са отказали какъвто и да е коментар по темата.


Неограниченият характер на изисканите от NSA данни е изключително необичаен. Обикновено FISC издава заповеди за събирането на информация, свързана с конкретен индивид или индивиди, заподозрени, че са членове на терористична групировка или агенти на чужда държава.


Остава неясно дали Verizon е единственият мобилен оператор, който е получил такава заповед, дали тя е била единствена, или една от многото, както и какви са мотивите за нейното издаване. При все това документът изглежда потвърждава редицата загадъчни публични изказвания от страна на двама сенатори демократи – Рон Уайдън и Марк Юдъл – относно мащаба на разузнавателните дейности на администрацията на Обама.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK