Учени откриха начин за осъществяването на невидим пренос на данни

Учени откриха начин за осъществяването на невидим пренос на данни

© Flickr (CC) / rickНай-сигурният начин да предпазиш една информация от нежелани погледни, е като я направиш невидима. И макар да звучи като плод на научната фантастика, учени от Purdue University са открили начин да направят точно това с данните, които се пренасят чрез оптични кабели, съобщава научното издание LiveScience.


За целта технологията създава своеобразни "дупки" във времето. Те "маскират" случващото се и по този начин информацията може да бъде предадена при това без намаляване на типичната трансферна скорост.


"Ако приемем светлината за поток от частици, например автомобили, които се движат по магистрала, можем да си представим, че някои от тях забързват, а други се забавят. Това създава празни пространства между тях", коментира пред онлайн изданието BusinessINsider Мартин МакКол към , който също се занимава с подобни проучвания към Imperial College в Лондон, но не е участвал в конкретната разработка.
Той допълва, че ако информацията се изпрати по време на въпросните празни пространства, когато фотоните отново се съберат, няма да има индикации, че нещо се е случило. Използвани са конвнеционални устройства и кабели, като е модифициран начинът на изпращане на данните и движението на светлината.


Светлинният лъч е бил преработен така, че пиковете на вълните да са на все по-ниски нива, което от своя страна създава повече тъмни пространства. "Накрая имахме няколко места във времето и пространството, където имаше нулева светлина", коментира пред LiveScience Джоусеф Люкенс, който е ръководител на проекта.


"В крайна сметка цялата енергия е фокусирана на няколко много малки точки, а между тях имаме региони, където ако нещо се случи, няма как да бъде засечено, защото няма светлина", допълва той.


Освен това технологията на специалистите в края на кабела "връща" светлината в традиционните й вълни, така че за външен наблюдател остава скрито дори, че е имало подобни "дупки". Разработката може да работи при скорост 12.7Gbps, което е достатъчно за комерсиалното й използване.


Люкенс предлага няколко възможни приложения на разработката. От една страна тя може да бъде използвана за създаването на много сигурни канали за пренос на данни, за създаване на пречки в комуникацията между престъпници. От друга страна, може да е полезна за по-обикновени неща, като избягване на информационните "задръствания" в натоварени мрежи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK