Руски мултимилиардер финансира проект за създаване на точно копие на човека

Роботите все още са далеч от човекоподобни, но това не спира поддръжниците на проекта.

© Reuters

Роботите все още са далеч от човекоподобни, но това не спира поддръжниците на проекта.Руският милиардер Димитри Ицков е в основата на един доста необикновен проект. Той иска да създаде технология, която да позволи масовото производство на точни копия на всеки човек, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.


Идеята на Ицков е разделена на няколко части. В рамките на три години той иска да докаже концепцията си - създаване на изкуствено тяло, което е способно да предава усещанията на управляващия го от разстояние. Още 4 години след това е максимумът, който мултимилиардерът си поставя за завършване на разработката, а с това и първата фаза. Все още не е ясно от какво точно ще бъде изработено въпросното изкуствено тяло.


Втората фаза е усъвършенстването на система за мозъчни трансплантации. Целта е мозъкът и част от гръбначния стълб да бъдат изолирани в система, която да поддържа жизнените им функции. След това да бъдат поставени в изкуственото тяло. Това трябва да се осъществи до 2025 г.
Следващата трета фаза трябва да приключи до 2035 г. При нея целта е разработването на технология, която да позволява "свалянето" на човешкото съзнание, мисли и памет на компютър и превръщането му във функциониращо съзнание.


Ицков има и последна четвърта фаза, която да елиминира физическото тяло и да го замени с холограма. Идеята е човекът да живее в компютъра и да може да се материализира като холограма. Целта е това да бъде постигнато през 2045 г.


Всичко това не е просто амбиция или мечта. Мултимилиардерът вече е започнал паралелна работа по първите три фази. Той е събрал и голям екип от учени, които развиват проекта. В края на миналата седмица те дори имаха конференция в Ню Йорк, на която да обсъдят разработките и идеите си.


Ицков споделя пред CNBC, че е наясно, че не всички хора биха одобрили подобен проект. Но той смята, че ако човешката раса иска да оцелее, е необходима промяна в еволюционен план. "Не всички разбират мотива на проекта. Знам, че наистина можем да променим нещата, ако променим начина си на мислене. Нямам съмнения, дори минимални, че това е възможно", коментира мултимилиардерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK