Сноудън: Истината не може да бъде спряна

Сноудън: Истината не може да бъде спряна

© ReutersЕдуард Сноудън продължава да е в светлините на прожекторите. Той обяви надежда, че истината за реалната дейност на американските власти в отношение на следене и подслушване ще излезе наяве.


Сноудън проведе чат с читатели на в. Guardian в реално време от скривалището си в Хонконг. "Мога да кажа, че американското правителство няма да може да покрие нещата дори и ако ме прати в затвора или ме убие. Истината идва и не може да бъде спряна", обяви той.


Бившият служител на NSA и ЦРУ обвини властите на САЩ, че са "унищожили всяка възможност от честен съдебен процес у дома". "Те открито ме обявиха за виновен за държавна измяна и че разкритието на тайни, престъпления или дори противоконституционни действия са непростими престъпления. Това не е правосъдие и ще е глупаво доброволно да му се подложиш, ако можеш да извършиш повече добро извън затвора, отколкото вътре в него", коментира Сноудън.
"За съжаление големите медии изглеждат много по-заинтригувани от това какво съм казал на 17-годишна възраст и как изглежда приятелката ми, а не най-голямата програма за безпричинно следене в човешката история", допълва той.


Сноудън неколкократно отрича и сделка с китайското правителство, за каквато се появиха спекулации през последните дни. Той твърди, че има и документи за операции на американските военни срещу реални военни цели, но няма да ги разкрие. Вместо това ще продължи да се фокусира върху операции, които са насочени към цивилни цели.


Той твърди, че NSA събира данни за комуникациите и на американци под претекста, че са попаднали погрешно в общия поток информация. "В крайна сметка някой в NSA все пак има съдържанието на вашите комуникации", коментира Сноудън.


"Защитените комуникации не трябва да спират да бъдат защитени само защото изведнъж са с друго IP", допълва той и отново обявява, че NSA може да следи всеки, стига да разполага с неговия имейл адрес. Сноудън разкрива, че агенцията разполага с филтър, който "е постоянно неактуален и настроен на т.нар. най-широк режим и може да бъде спрян по всяко време".


Междувременно американският президент Барак Обама отново обяви подкрепата си за практиката на NSA. "Това е правителствена агенция, която е в бизнеса със събиране на информация от много дълго време. Тя е по-голяма и по-добра от всички останали и трябва да се гордеем с това, тъй като в нея работят невероятни професионалисти, които са посветени да пазят американския народ в безопасност", коментира Обама в интервю за PBS.


Обама обявява, че NSA не може да следи американски граждани по никакъв начин, а ако това се налага, ще се направи от ФБР след издадена съдебна заповед за конкретен повод. Той защитава и практиката за събиране на данни от мобилните оператори за проведените разговори.


"Моят телефонен номер се свързва с вашия. Няма имена, няма съдържание в базата данни. Има само номера по двойки, кога са се свързали и колко време е продължила връзката. И тази информация си седи. Ако NSA, чрез други източници например ФБР или информация от ЦРУ, получи номер, за който има основателни и ясни съмнения, че може да е обвързан с външна терористична активност, тогава NSA може да провери тази база и да види дали номерът е в нея", коментира американският президент.


Обама отказва коментар по повод съдебното преследване срещу Сноудън. "Случаят е даден на Департамента по правосъдие за разследване и евентуална екстрадация", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  значи вижда себе си като истината, поредният месия , който ще си отлежи в затвора, където му е мястото.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Истината не може да бъде спряна! В това число и за световната ядрена мафия. Но нашите медии робуват на спонсорите си, а не на читателите си.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Стана известен човека.В специалните служби не бива да се назначават хора,които са склонни да търсят известност.

 4. 4 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Но може да бъде орязана, изопачена, използвана и захвърлена, приятелю уислблоуър. Дано теб никой не те е използвал.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 5. 5 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Колкото и големи мърши да ражда човечеството, винаги ще има и също толкова достойни хора като Сноудън, които да им се противопоставят.

 6. 6 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  САЩ отдавна удариха СССР в земята по всички параметри, убийства без съд и присъда по цял свят, тайни затвори, подслушване иницииране на войни и пр. и пр.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Дрън, Дрън! Истината е въпрос на гледна точка!
  А този по всички правила си е предател и сега се опитва да се изкара борец за истината!

 8. 8 Профил на briket
  briket
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Следенето и подслушването са масова практика почти навсякъде ( пример Цецо гейт) .Не сте ли забелязвали колко пъти стрелката на екрана на вашия компютър се движи сама?

 9. 9 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Типично за корпоративния тип "демокрация"

  Преди 25 години в България казваха "враг на народа" макар че народа мислеше друго , имаше и "народен съд" който нямаше нищо общо с народа , и този който бе против системата влизаше в затвора.
  Не виждам никаква разлика , и ако Левски се бе родил в САЩ сега пак щеше да е обесен.

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Мисията на това момче, не ми изглежда чак толкова пацифистка...общоизвестна тайна беше че ЦРУ събира данни за потребителите на световните социални мрежи, още когато те се разрастваха и набираха скорост...
  Не виждам нищо изненадващо в "думите и данните" му...
  най-много да спъне някоя и друга сделка на конкуренцията...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 476 Весело

  До коментар [#8] от "briket":

  Ха,ха,ха! Ти ме уби! Цв. ни движи "стрелката". ))

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 12. 12 Профил на KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  Рейтинг: 451 Любопитно

  До коментар [#9] от "fr.drebin":

  Този на твоята снимка ли е правилния човек според теб?

 13. 13 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"leko_uchuden"]значи вижда себе си като истината, поредният месия , който ще си отлежи в затвора, където му е мястото.[/quote]

  Тиква, ти кефиш ли се да те подслушват и да ти четат мейлите?

 14. 14 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "KМЕТ НА МНОГО СЕЛА":

  Нима света има друг идеалист който се отказа от кариера и добра заплата и е заплашен да влезе в затвора ?

  Дж.Буш младши няма да е мога да се обзаложа

 15. 15 Профил на KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  Рейтинг: 451 Весело

  [quote#11:"postbot"]Ха,ха,ха! Ти ме уби! Цв. ни движи "стрелката". )) [/quote]

  "Гражданин цъка с дистанционното програмите на телевизора. Първо цъкане - ББ реже лента. Второ цъкане и нова програма - ББ държи реч. Трето цъкане - ББ се кара на Тройната коалиция. Четвърто цъкане - Веско Маринов пее химн за органите. Пето цъкане - отсреща в телевизора седи Цвъ Цвъ и размахва пръст - внимавай, нещо много бърже взе да прецъкваш!”

 16. 16 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 402 Весело

  Пишете,пишете колеги. Ще се броим на сутринта.....

 17. 17 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Това е правителствена агенция, която е в бизнеса със събиране на информация от много дълго време. Тя е по-голяма и по-добра от всички останали и трябва да се гордеем с това, тъй като в нея работят невероятни професионалисти, които са посветени да пазят американския народ в безопасност", коментира Обама в интервю за PBS.

  Но за това пък безопасността на другите народи е нарушена. Те дори нямат право да се защитят. Е това е действителността, за съжаление не сме американци.

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Асанж №2.Явно е дръпнал доста инфо и само чака някой да го обвини в нещо или да отрече нещо и пуска следваща порция.Ако го убият пуска всичко и тогава кипват лайната.

 19. 19 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това момче се вживява в ролята на Апостол Павел, бивш Савел. Защо толкова обичат да се гиздят с тази метаморфоза разни яко прегрешили. Благодатта Божия няма място над сульо и пульо, но нали Сульо и Пульо не знаят това...

 20. 20 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Това е човекът който няма да има живот , ще се крие винаги

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 21. 21 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "dolna4erti4ka":

  Ако САЩ бе истинска демокрация сега щяха да валят оставки
  Но те са по зле и от нас, дори един протест не спретнаха.
  хората са безразлични към нещо което не им плаща ипотеки и дългове
  Малкото идеалисти биват мачкани своевременно.

 22. 22 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#10:"Γαλλα"]Не виждам нищо изненадващо в "думите и данните" му... [/quote]Изненадващото са Доказателствата, вече има Доказателства, Не може да се Отрича и тези, които си позволяваха да публикуват този факт, да бъдат обявявани за Конспиратори.
  Сега според публикуваните документи не само британската служба аналог на NSA е шпионирала срещата на Г 20 и Г 8, шпионирали са също австралийската и новозеландската и канадската. Или това са страните от световната шпионската мрежа известна като Echelon ,така наречените " 5те очи". 33 радарни станции върху 220ха само в Северен Йоркшир. Това са Доказателства за шпионирането от Echelon за Втори път.
  http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON
  2004 американската секция на Echelon беше принудена да напусне Германия, заради доказан икономически шпионаж: базата ѝ в Европа, Байерн, Бад Аиблинг.
  На Медведев и руската делегация са прихванати всички разговори до руското посолство в Лондон и чрез сателит с Москва. Анализаторите са установили промяна в начина на комуникацията между посолството, Москва и делегацията и то в реално време, а не при по късна оценка на данните.
  Доказателства, че се шпионира не за "Защита от Тероризма", както твърди NSA , а за получаване на Икономически Предимства.
  Защото се шпионират и дългогодишни "съюзници", например в документите се вижда мащабната акция срещу делегатите на Южна Африка и Турция, съюзник в НАТО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK