Skype постепенно преминава към виртуалния облак

Skype постепенно преминава към виртуалния облак

© ReutersОще със създаването си Skype бе известна с това, че е една от най-сигурните онлайн комуникационни услуги. След като бе закупена от Microsoft обаче, се появиха съмнения, че софтуерният гигант иска да преработи системата на работа на Skype и да улесни нейното проследяване.


И действително през последните месеци компанията от Редмънд направи доста промени. Комуникациите вече преминават през сървъри в дейта центрове и тя разчита все повече и повече на виртуалния облак.


Всичко това доведе до опасенията, че разговорите в Skype вече са лесно проследими и се е загубила тяхната сигурност. Според главния архитект на Skype Матю Кауфман обаче сигурността не е повлияна, а причините за промените са доста по-различни.
"Skype е изграден за свят, където почти всяка машина е включена в контакта, има широколентов интернет достъп и работи много часове всеки ден", пише Кауфман за популярния мейл бюлетин Interesting People.


През последните години обаче все повече потребители започват да използват Skype чрез своите мобилни устройства. Те работят на батерия, зависят и от непостоянен и не толкова бърз интернет достъп, допълва още той. Освен това мобилните операционни системи имат различен принцип на работа, като налагат строги ограничения за приложения, които работят в т.нар. фонов режим.


Всичко това налага пренасочването на по-голямата част от функционалността на Skype във виртуалния облак. А това изисква използването на сървъри и големи дейта центрове.


Кауфман допълва, че тази практика ще продължи и с времето "все повече и повече услуги ще бъдат преместени в облака на Skype", за да могат мобилните устройства да работят по-ефективно и приложението да се вписва в техните изисквания.


Означава ли това, че сигурността на Skype действително няма да е съизмерима с тази на по-старата си Peer-to-Peer базирана платформа? Самият Кауфман не влиза в големи подробности точно по този въпрос.


Факт е, че при използването на сървъри, които да управляват комуникациите на Skype, сигурността на връзките е по-слаба, отколкото при директното свързване между компютрите-клиенти. Самите разговори остават криптирани, но генерирането на "метаданните" е по-лесно за колекциониране.


Сигурността на личните данни остава подвластна на законите на Люксембург, където Skype е базирана, както и от политиката на Microsoft за защита на личните данни на потребителите. Кауфман допълва, че идеята за промяна на методите на работа на Skype са започнали далеч преди Microsoft да има желание да закупи платформата и практически са били неизбежни, за да може услугата да продължи да съществува и в ерата на мобилните устройства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK