Южна Корея предприема мерки за борба с пристрастяването към смартфони

Южна Корея предприема мерки за борба с пристрастяването към смартфони

© ReutersЮжна Корея е известна с високото си технологично ниво, което често се дава за пример в останалите държави. Оказва се, че страната става жертва на собствения си успех и там вече започват да се появяват сериозни притеснения за масово пристрастяване на хората към смартфоните, съобщава агенция Франс прес.


Според проучване на правителството през 2012 г. над 80% от жителите на страната на възраст 12-19 г. са притежавали смартфони. Това е двойно повече спрямо 2011 г. Близо 40% от тях прекарват по над 3 часа на ден, взирайки се в екраните на устройствата си.


Специалистите, провели проучването, заключват, че близо 20% от тийнейджърите са пристрастени към смартфоните. Младежите не могат да намалят времето, което прекарват с устройствата си, дори и при опити на учителите им да конфискуват устройствата.
Някои тийнейджъри дори показват признаци на депресия, ако бъдат разделени от мобилните си телефони. Други пък предпочитат да използват смартфона си, отколкото да прекарват време със семейството или приятелите си.


Според проучването обаче тези признаци вече започват да се проявяват и при по-малките деца. Основна причина за това са родителите, твърди психиатърът Лий Джунг-Хън. "Много млади майки дават смартфони на бебетата и децата си, за да си осигурят два-три часа спокойствие", коментира той.


Куон Джанг-Хий пък е основал организация за борба с дигиталното пристрастяване. Той призовава родителите да обръщат повече внимание на децата си и да отлагат закупуването на електроника за тях колкото е възможно по-дълго.


Анализ на компанията eMarket показва, че около 70% от цялото население на Южна Корея използва смартфони. Възрастните също стават зависими от устройствата си, което влияе на ежедневния им живот и способностите им да водят нормална комуникация.


Според Ким Нам-Хий прекомерното използване на смартфони "изпива" енергията и креативността. "Ако използвате смартфон като iPhone и не разчитате на мозъка си, в крайна сметка ще загубите способност и мозъчни сили да създадете нещо чудесно и иновативно като iPhone", коментира тя.


Научното министерство на Южна Корея наскоро дори е обявило пакет от мерки, които да се борят с пристрастяването на младежите към смартфони. Те ще се изпълняват със съдействието на здравното и образователното министерство на страната.


За начало училищата ще трябва да подготвят специални часове за запознаване на децата с проблема. Ще се въведе и организиране на зелени училища, които ще се фокусират специално върху намаляване на зависимостта на учениците от техните устройства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK