NASA изведе в орбита нов слънчев телескоп (видео)

NASA изведе в орбита нов слънчев телескоп (видео)

© ReutersАмериканската космическа агенция успешно изведе в орбита сравнително малък телескоп, който ще се опита да отговори как Слънцето успява да създаде толкова мощна енергия.


IRIS (съкращение от Interface Region Imaging Spectrograph) ще бъде фокусиран върху около 1% от повърхността на нашата звезда и е предвиден да работи 2 години. Този орбитален спектрограф ще бъде разположен на 640 км над Земята в такава орбита, че непрекъснато да има видимост към цялото Слънце.


NASA изведе в орбита нов слънчев телескоп (видео)

© Reuters


Мистерията, която ще опита да разгадае NASA, е свързана с нажежаването на материята, която изхвърля звездата. Във вътрешността термоядрен синтез създава хелий при температури от около 5500 градуса и би трябвало при отдалечаване от ядрото да следва охлаждане. Но по неизвестен засега механизъм в хромосферата  - един от външните слоеве - температурата започва да се покачва и достига 5 милиона градуса. 

Нажежените частици изригват като мощни потоци слънчев вятър, които не само предизвикват магнитни бури в земната атмосфера, но и определят случващото се чак до дълбините на Слънчевата система.


Телескопът, струваш 145 млн. долара заедно с разходите по изстрелването му, е дълъг едва 1.2 метра и тежи 204 кг.


Той бе изведен с ракета "Пегас", пусната от специално оборудван самолет L-1011, който излетя от военната база "Ванденбърг" в щата Калифорния. На около 12 км височина ракетата бе откачена от самолета и със собствен двигател изкачи за 13 минути телескопа в орбита.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK