Канадка изобретява фенерче, захранвано от топлината на дланта (видео)

Канадка изобретява фенерче, захранвано от топлината на дланта (видео)

© flickr (cc) / SimplyAbbey15-годишно момиче направи фенерче, захранвано само от топлината на дланта, съобщава онлайн изданието Huffington Post. Ан Макосински, десетокласничка от Виктория, Канада, ще участва във финалния кръг на съревнованието Google Science Fair, след като бе избрана измежду няколко хиляди участници. Нейната революционна концепция за икономичен фенер се захранва единствено с помощта на специална плочка, наречена елемент на Пелтие. Тя превръща телесната топлина в електроенергия.


Изучавайки алтернативните източници на енергия, младата канадка стига до идеята да създаде фенер, който ще използва излишната енергия, излъчена от човешкото тяло. След няколко неуспешни експеримента Ан открива в интернет съществуването на въпросния елемент на Пелтие. Той има способността да произвежда електроенергия, когато е затоплен от единия край и охладен от другия.


Фенерчето се състои от две части. Първата е алуминиева тръба, което е закачена към едната страна на елемента на Пелтие. Тя служи като охлаждащ елемент, тъй като е в контакт с въздуха (който е по-студен от човешкото тяло). Втората е PVC тръба, в която е поставена алуминиевата. В нея е пробит отвор, за да може дланта да се допира до другата част на плочката.
Според младата изобретателка колкото по-студен е околният въздух, толкова повече ток произвежда елементът на Пелтие и съответно толкова по-силно свети фенерът. Устройството е тествано на температури до 50 градуса Фаренхайт (10 градуса Целзий). В тези условия фенерът е излъчвал светлина в продължение на 20 мин. Ан Макосински уточнява, че устройството може да работи и при по-висока температура на въздуха.


Младата канадка твърди, че частите за изработката на иновативния фенер са на стойност 26 канадски долара. Ан обаче вярва, че при масово производство цената на устройството би спаднала драстично. Тийнейджърката се надява, че изобретението й ще предизвика революция при малките електроуреди, така че да могат да работят с чиста електроенергия.


В последния кръг на Google Science Fair Ан Макосински ще се съревновава с още 14 млади изобретатели за наградата от 50 хил. щатски долара, както и пътуване до Галапагоските острови.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK