Интернет активността разкрива здравословното състояние на потребителя

Интернет активността разкрива здравословното състояние на потребителя

© Flickr (CC) / Jason A. HowieНе е изненада, че активността ни в интернет разкрива много подробности за нас. Според проучване на Университета на Южна Калифорния дейността ни в мрежата може да се използва и за разгадаване на общото ни здравословно състояние, съобщава онлайн изданието The Verge.


Всичко зависи от това, какви сайтове посещаваме и каква информация търсим в мрежата. Специалистите са използвали безплатни софтуерни инструменти за анализ на това каква информация се споделя от сайтовете и как те следят потребителите, които ги посещават.


За целите на проучването те са използвали 20 популярни интернет страници на здравна тематика. Всички са прилагали поне един метод на проследяване на онлайн активността, а седем от тях споделят данните с трети лица.
Най-често получателите на информацията са компании за онлайн реклама. С помощта на допълнителните данни, които генерират от други сайтове и услуги, рекламодателите може да успеят да идентифицират потребители и да си изградят подробни профили за тях, включително и за здравословното им състояние, казват учените.


"На теория някой може да създаде много сериозен документ с цялото ви здравословно състояние, лекарствата, които приемате, къде работите, кои са роднините ви и друга лична информация", коментира Марко Хюш, ръководител на проучването. Той изразява притеснения, че "технологиите се движат твърде бързо" и регулаторите изостават.


При това положение се създават предпоставки за злоупотреби с информацията. Хюш признава, че няма данни или потвърждение за наличие на подобни практики. Той споделя, че не е против таргетираните реклами, но смята, че е необходимо намиране на баланс между допустимото събиране на онлайн информация и нейното използване за реклами и други анализи.


При сегашните законови рамки, особено в САЩ, компаниите нямат никакви ограничения за използването на данни от подобен тип, припомня Хюш. Американските закони не приемат, че чрез системна информация като IP адрес и посетени сайтове може да бъде идентифицирано медицинското състояние на човек, което принципно попада в сферата на защитените данни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK