Швейцарски учени постигнаха левитация с помощта на звукови вълни

Демонстрация на акустична левитация на течности.

© Dan Harris, flickr

Демонстрация на акустична левитация на течности.Учени от швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих проектираха устройство, което използва звукови вълни, за да издига във въздуха не само твърди предмети, но и течности, съобщава bbc.co.uk. Самата акустична левитация е постигана и преди. Екипът от учени обаче е открил начин, чрез който могат да движат или въртят левитиращите предмети.


Новата система позволява да бъдат издигани по-тежки предмети, както и да манипулира течности, без те да се разливат на капки. Изследователите твърдят, че дори са успели да забъркат кафе във въздуха. Засега предметите могат да бъдат задвижвани само двyизмерно, но екипът се надява скоро да успее да ги придвижва и по вертикалата.


Устройството, с което се постига левитация, представлява две плочки, поставени хоризонтално и успоредно една на друга. Те издават звукови вълни във високочестотния спектър, кaто едната се опитва да избута предмета нагоре, а другата – надолу. Така те го заклещват във въздуха помежду им. Всяка от двете плочки е изградена от множество по-малки пластини, подредени като шахматна дъска. Регулирайки честотата на вълните, излъчвани от въпросните пластини, учените могат да променят позицията на предмета по хоризонтала.
За да се постигне левитация дори и най-малката капчица вода, са нужни изключително силни вълни. Честотите, използвани от устройствата, са прекалено високи, за да бъдат чути от човешкото ухо, но пък са силно дразнещи за някои животни, като например кучета.


Според учените от цюрихския институт, изобретението може да се използва като алтернатива на капкомера при смесване на течности, без да има риск от замърсяването им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK