Най-мощният телескоп в историята ще е готов до 2022

С ТМТ астрономите се надяват да открият някои от най-първичните галактики, които да ни разкрият повече подробности за произхода на вселената.

© НАСА, Reuters

С ТМТ астрономите се надяват да открият някои от най-първичните галактики, които да ни разкрият повече подробности за произхода на вселената.Група калифорнийски учени са поели предизвикателството до 2022 да създадат телескоп, който трикратно превишава размерите на най-големия свой събрат в момента. Той ще се нарича Thirty Meter Telescope (ТМТ) и ще се намира в изгасналия хавайски вулкан Мауна Кеа. Целта на учените е той да надмине световноизвестния Hubble в почти всеки аспект.


Както подсказва името му, ТМТ ще е с диаметър от 30 метра и ще е с около 144 пъти по-голяма площ за събиране на светлината от Hubble. Телескопът ще работи от ултравиолетовия до средния инфрачервен спектър. Мауна Кеа е избран като място за построяването на ТМТ след 5-годишен период на тестване на различни площи. Вулканът се намира в сравнително изолиран район с особено благоприятни атмосферни условия, които ще осигурят по-добра видимост на телескопа.


ТМТ ще предостави възможността за направата на много по-детайлни картини на далечния Космос, които ще надминават по разделителна способност дори тези на Hubble. Благодарение на огромните си размери телескопът ще позволи на човечеството да надникне в дълбините на Космоса, както никога досега. Същевременно адаптивната оптика, с която ТМТ е екипиран, ще подобрява качеството на картините, като изчиства замъгляването, причинено от земната атмосфера.
Основният проблем вероятно ще е свързан с построяването на огледалото, нужно за телескоп от такъв мащаб. От една страна, е практически невъзможно да се направи толкова голямо парче стъкло. От друга, заради него телескопът може да рухне под собствената си тежест. Затова ТМТ ще е изграден от 492 по-малки хексагонални огледала, които, събрани заедно, формират едно по-голямо.


Екипът, отговорен за проекта, се надява някои от потенциалните открития на телескопа да ни дадат отговори на редица екзистенциални въпроси. С ТМТ астрономите се надяват да открият някои от най-първичните галактики, които да ни разкрият повече подробности за произхода на Вселената. Други мисии, които телескопът ще изпълва, са намирането на планети от земен клас и разбулването на тайните на енигматичната "тъмна материя".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Весело

  Голямо предизвикателство, но щом са решили, ще го направят.

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 802 Неутрално

  А рашите още се опитват да направят автомобил.

 3. 3 Профил на Rothschild
  Rothschild
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Браво! На фона на безкрайните пари дето се отделят за въоражение...нещо смислено и значимо за човечеството!

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  [quote#2:"lordcris"]А рашите още се опитват да направят автомобил.[/quote]И правилно ... Ракети и орбитални станции вече си имат... другите да има какво да гледат като погледнат към космоса - рашките все са си там докато други само гледат умно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Науката движи светът !
  Знае ли някой колко ще струва проекта ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ей, вземете - ще ви работя за без пари по такъв проект.

 7. 7 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Че Хъбъл, изведен 1990 г. вече е антика в технологично отношение, макар и с множество подобрения. Не ми се рови сега, но мисля, че се готвят поне няколко нови орбитални телескопа за близките години.

 8. 8 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Неутрално
 9. 9 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дано изгасналия вулкан Мауна Кеа не планира да изригне отново около и след 2022, че ще се превърне в орбитален телескоп...

 10. 10 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 424 Неутрално

  С други думи:

  За да угодят на обществените нагласи и да не наливат безпредметно пари в орбитални проекти и разработки за пилотирани от хора космически апарати* правителството е одобрило финансирането на подобен проект.
  Добър ход - осигуряват работа на известно количество специалисти, проекта остава "земен" съответно не чак толкова скъп, и декларират пред обществото вложения за наука

  Космологията е доста популярна в САЩ и аз лично се зомбирам редовно с различни филмчета на тема космология и астрофизика - интересни но като цяло рядко човек научава нови факти.
  Та покрай интереса ми ми правят впечатление двата "популярни титана" - харизматичния Нийл ДеГрас Тайсън и прагматичния(и подкрепян и от мен) Лорънс Краус:


  - Тайсън - директор на научен музей и защитник на разработките за пилотирани от хора космически апарати. От години лобира за удвояване бюджета на NASA.
  Изключително забавен като оратор - интересен за гледане (Вероятно аз съм nerd)

  http://www.youtube.com/watch?v=wNxnCzz5oQE

  - Краус - Теоретичен физик. Той лично описва себе си като човек, чиято "цел в живота е да разбере как вселената ще "свърши". Прагматичен, обективен и според мен, достоен за възхищение лидер и учен на нашето съвремие.

  http://www.youtube.com/watch?v=vwzbU0bGOdc

  И така... не можах да се сдържа тъй като темата, както на голяма част от хората ми е изключително интересна

  * Просто няма перспектива - Слънчевата система определено е границата на сегашното ни технологично развитие а от нея трудно можем да твърдим, че в обозримо бъдеще имаме интерес да се "местим" някъде. Всъщност единственото място където теоретично можем да МЕЧТАЕМ да се заселим е Марс.
  А планетата няма магнитно поле(активно ядро) та предизвикателствата пред "пригаждането" и за живот са... ами.. на този етап дори неясни в детайли... за по-кратко

 11. 11 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  новият космически телескоп се казва Джеймс Уеб и има главно оглдало ф 5 м, ще бъде изведен в орбита 2015.

  А пък телескопът, за който се говори по-горе, ще бъде снабден с адаптивна оптика (прилага се вече от 20 г.), която с голяма бързина деформира огледалата, за да компенсира турбуленцият на атмосферния стълб над телескопа. За целта атм. стълб непрекъснато се прострелва с лазерен лъч, който дава информация за моментната турбуленция на атмосферата. По този начин наземните телескопи съперничат с космическите, въпреки, че последните имат и други преимущества

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 12. 12 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Thirty Meter Telescope

  Ще предоставя изображения, повече от 12 пъти по-контрастни от тези, взети от космическия телескоп Хъбъл

  Диаметър на купола 66 метра
  Височина на купола 56 метра

  Купола на базиликата „Свети Петър“ в Рим е с диаметър 42 метра

 13. 13 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Неутрално
 14. 14 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Той може да задмине Хъбъл, само и единствено по размери и параметри. Няма как да задмине Хъбъл по-качества, защото ще наблюдава от Земята, а Хъбъл е сателит в космоса, а там няма пречките на атмосферата!
  Ама така става като просто преписвате статии от някъде без да си имате и идея за какво говорите.

 15. 15 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  най после ще може да се докаже , че вселената не е безкрайна за разлика от човешката глупост, особено на някои

  veni vidi fugi
 16. 16 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#10] от "loreth":

  Изключително приятно е да видиш и български учен (проф. Съселов) сред елита на астрофизиците ...
  ... А, иначе, шапка им свалям на американците щом става дума за наука - някаква рядка смесица от детско любопитство, умение да събереш и мотивираш умове от целия свят и здравословен контрол върху разходите.

 17. 17 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 424 Неутрално


  [quote#14:"Hristo'o"]Няма как да задмине Хъбъл по-качества, защото ще наблюдава от Земята, а Хъбъл е сателит в космоса, а там няма пречките на атмосферата! [/quote]

  Погледни коментар №11 на Уточнител.

  Ако ти представлява инерес, ето едно кратко филмче за VLT:

  http://www.youtube.com/watch?v=oyHS3DJRqH0

  Основното предимство, разбира се, на наземните телескопи е че могат да бъдат сравнително евтино/лесно обновявани и обслужвани. От там и предпочитанието към такива проекти... предполагам

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#8] от "Калибър 6.5Х55¨

  Благодаря колега !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Друго интересно нещо за този телескоп е,че голяма част от финансирането е частна-от фондацията на съоснователя на Интел Гордън Мур...

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "redguy":
  Има доста,но основния ще е наследника на Хъбъл-James Webb Space Telescope:
  http://www.jwst.nasa.gov/
  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Space_Telescope

 21. 21 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Ох , помисли си , че Росскосмос ще го правят а то некадърниците от НАСА дето и Тхия Океан не могат да изследват а само някви Марсове и Плутони там са достигнали и блъскат сонди в комети и една совалка даже нямат...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 22. 22 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Тва с телескопите започва да ми намирисва на небивала идиотия. Пари нахалост, щото са си надвили на масрафа и са решили да си мерят чурките- кой по-голям телескоп ще извади. Какво толкова очакват да видят? Да-а-а, небивала е американската "научна" идиотия. Това, което физиката трябва да "види" не е далечно, то е редом с нас. Само дебили като Карличка, които си мислят, че имат нещо общо с познанието, могат да се празнят от кеф при подобни сензации. Добре, тия ще извадят най-голямата чурка. И кво от тва? Ще видят една първична галактика и мигом ще разгадаят тайните на вселената, нали?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 23. 23 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Основният проблем вероятно ще е свързан с построяването на огледалото, нужно за телескоп от такъв мащаб. От една страна, е практически невъзможно да се направи толкова голямо парче стъкло. От друга, заради него телескопът може да рухне под собствената си тежест. Затова ТМТ ще е изграден от 492 по-малки хексагонални огледала, които, събрани заедно, формират едно по-голямо."

  Идиотия и дивотия!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 24. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#10] от "loreth":

  Позволявам си да ти препоръчам книгата " Физика на безсмъртието" от Франк Типлер./ Physics of immortality - Frank Tipler/.Tой е работил с Роджър Пенроуз и Стивъх Хокинг.
  Това е най-страхотната и зашеметяваща теория за бъдещето на човечеството която съм срещал някога.

  klimentm
 25. 26 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Весело

  [quote#22:"Мастър Йода"]щото са си надвили на масрафа и са решили да си мерят чурките- кой по-голям телескоп ще извади. [/quote]

  До коментар [#22] от "Мастър Йода":

  Ами така е, разни хора - разни идеали ...
  ... Едни от слободия строят телескопи и развиват наука, а други, като си надвият масрафа, инвестират в силикон и джипове. ... Като, обърни внимание, силикона и джиповете ги правят тези които развиват и наука ... Абе, живи да ги ожалиш тия с науката ...

 26. 27 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мастър Йода":

  Има какво да се види, но то е доста далеч от представите на простосмъртието, за което да наблюдаваш астрофизични процеси е гледането на цветни картинки от телефона.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK