Вулканите имат собствена "адска магистрала"

Вече съществуват подобни случаи при по-малки вулкани, но новите данни сочат, че и по-големите екземпляри са способни на подобно "бързо изригване".

© Supri, Reuters

Вече съществуват подобни случаи при по-малки вулкани, но новите данни сочат, че и по-големите екземпляри са способни на подобно "бързо изригване".Вулканолози от Колумбийския Университет откриват, че вулканите притежават способността да възвръщат магмените си запаси в рамките на няколко месеца, съобщава онлайн изданието Nature World News. След преразглеждане на фактите от изригването на вулкана Иразу в Коста Рика, учените стигат до притеснителен извод. Интервалът от време между две изригвания на един и същ вулкан може да се окаже по-малък отколкото се е смятало досега.


Обичайно се смята, че процеса, през който магмата да се изкачва от земната кора до повърхността, отнема около едно хилядолетие. Напоследък редица доказателства сочат към доста по-различна реалност. Оказва се, че вулканите може и да са способни да запълват магмените си запаси в рамките на няколко месеца. Иразу е пример за такова преждевременно изригване.


Вулканът е изригвал в продължение на две години, започвайки от 1963 г., опустошавайки стотици домове и взимайки поне 20 жертви. Данните сочат, че магмата най-вероятно е дошла директно от самата земна кора, вместо от магмена стая обикновено разположена непосредствено под самия вулкан. Учените са кръстили този директен канал "адска магистрала".
Вече съществуват подобни случаи при по-малки вулкани, но новите данни сочат, че и по-големите екземпляри са способни на подобно "бързо изригване". Учените направили откритието, Филип Рупрехт и Тери Планк, стигат до тези изводи след изследване на вулканични кристали от изригването на Иразу през 60-те години на миналия век. Според техните изчисления, магмата е прекосила около 35 километра до земната повърхност само за два месеца.


Дали това откритие може да e от полза при прогнозирането на вулканичната активност още не е сигурно. От друга страна, то определено ще увеличи бдителността на учените върху вулкани, които досега са смятани за безопасни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK