Сблъскването на неутронни звезди може да обясни произхода на златото

На 3 юни т.г., космическият телескоп на НАСА "Swift" наблюдава избухвание на гама-лъчи в далечна галактика от съзвездието Лъв.

© NASA

На 3 юни т.г., космическият телескоп на НАСА "Swift" наблюдава избухвание на гама-лъчи в далечна галактика от съзвездието Лъв.Досега се е приемало, че сложните елементи като златото, платината и оловото дължат произхода си на експлозии на супернови, но нова теория показва, че те може да произлизат от още по-екзотичен източник - сблъскването на неутронни звезди, съобщава онлайн изданието International Business Times.


По един или друг начин, всички химични елементи на Земята са с космически произход. Най-базовите, като въглерода и кислорода, се формират в сърцевината на звезда, благодарение на високото налягане и температура. При по-сложните елементи, като златото, неутронните звезди са по-вероятен източник.


На 3 юни т.г., космическият телескоп на НАСА "Swift" наблюдава избухвание на гама-лъчи в далечна галактика от съзвездието Лъв. След преглеждане на космическия сектор, в който e видяно лъчението, учените откриват, че още нещо излъчва светлина на същото място. Причината за това e индентифицирана като остатъчни радиоактивни емисии от огромно количество тежки метали, които са се формирали от сблъскването на две неутронни звезди.


При сблъсък, някои от частиците на неутронните звезди са изстреляни в Космоса. Те съдържат голямо количество неутрони, което улеснява формирането на сложни елементи като златото. При юнския сблъсък е било създадено злато достатъчно да надмине 20 пъти масата на Земята. Според учени подобни сблъсъци на неутронни звезди произвеждат почти всички възможни елементи от Менделеевата таблица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK