Хакери откриха начин за превземане на смарт телевизори и тоалетни

Хакери откриха начин за превземане на смарт телевизори и тоалетни

© ReutersВсе повече устройства от ежедневието се надпреварват да добавят думата "смарт" в имената си. С нея се свързват множество допълнителни функции, къде доста полезни, къде не чак толкова.


В бързането си да са сред първите на пазара с нов смарт продукт, повечето производители изглежда забравят да обърнат внимание на сигурността. Поне това става ясно от последната конференция BlackHat, която се проведе в Лас Вегас.


На нея хакери демонстрираха част от откритите от тях начини за превземане на смарт телевизори, съобщава онлайн изданието Mashable. В случая те са използвали смарт телевизор на Samsung, който чрез заразяване с вирус им осигурява пълен достъп до всички функции.
Инфектирането на устройството може да стане по няколко начина. Един от тях е чрез изпращането на линк към вируса посредством чат съобщение, който потребителят трябва да посети. "Тъй като телевизорът има един потребителски акаунт, всяко негово компрометиране дава пълен достъп до всички функции", коментира Аарън Гратафиори, един от откривателите на проблема.


След като бъде превзет, телевизорът може да се използва за узнаване на лични данни за потребителя, за използване на приложенията от негово име. Има и възможност за следенето му в реално време чрез вградената камера и микрофон. По-късно от Samsung обявиха, че вече са коригирали проблемите, но въпреки това е добре потребителите да имат едно наум при посещаването на линкове от чат съобщения и имейли.


И ако постоянните подозрения към телевизора ни не са достатъчни, хакерите вече са открили начин да превземат и дори тоалетните. Макар че тук вината почти изцяло е на техния производител, в случая японската компания LAXIL.


Компанията вече предлага тоалетната чиния Satis, която има множество функции. Те могат да се контролират посредством приложение за Andorid устройства, съобщава онлайн изданието International Business Times. Проблемът е, че всички чинии използват един и същи код за достъп и така всяко устройство може да управлява всяка тоалетна чиния.


Добрата новина е, че функциите на чинията не позволяват узнаване на някаква информация за техния притежател. За сметка на това дават възможност за устройване на неприятни шеги, допълва онлайн изданието The Atlantic.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK