Слънцето е на път да "обърне" полюсите си

Единият от полюсите на Слънцето е започнал да се измества още миналата година и сега вторият започва да "наваксва" изоставането си.

© Ho, Reuters

Единият от полюсите на Слънцето е започнал да се измества още миналата година и сега вторият започва да "наваксва" изоставането си.През следващите няколко месеца магнитното поле на Слънцето ще се обърне и заедно с него полюсите му ще си разменят местата, съобщава CBSNews. Това явление е естествена част от слънчевия цикъл. То се случва всеки 11 години, но учените още не са сигурни каква е причината за феномена.


Единият от полюсите на Слънцето е започнал да се измества още миналата година и сега вторият започва да "наваксва" изоставането си. Пълното изменение ще протече в рамките на следващите 3 до 4 месеца. Тазгодишният процес е по-специален с това, че ще съвпадне с летния слънчев максимум, който предстои този месец.


Магнитното поле на слънцето (наричано хелиосфера) ще отслабне постепенно, докато достигне нулата, след което ще се появи отново с обърнати полюси. Хелиосферата се простира от Слънцето, чак до покрайнините на слънчевата система и може да повлияе всички обекти в този обсег. Тя формира пласт, който защитава слънчевата система от космически лъчения. По време на изменението магнитният пласт ще претърпи вълнения, които ще направят защитата от космически лъчения още по-ефикасна.


Но какво променя всичко това за нас, жителите на Земята? Според учените магнитните вълнения на Слънцето могат да предизвикат промени в климатичните условия и облачността на Земята, но няма нищо, което да е повод за притеснение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK