NSA разглежда 1.6% от дневния интернет трафик

NSA разглежда 1.6% от дневния интернет трафик

© ReutersПоследните два месеца донесоха множество разкрития за няколкото програми на американската Агенция за национална сигурност (NSA), която събира информация за своите разследвания чрез прихващане на онлайн дейността на някои потребители.


Излезе много информация за обхвата на програмите като PRISM за това какви данни са обект на интерес. Но какъв обем са те, остана неясно. Докато в интернет не се появи нов документ на агенцията, който разкрива подробности точно по тази тема, съобщава онлайн изданието Ars Techinca. При това този документ е официално публикуван от NSA в опит да внесе яснота.


Според документа "NSA докосва 1.6% от глобалния интернет трафик" всеки ден. "По данни на водещ доставчик в интернет се прехвърлят по 1826 петабайта на ден", се казва в документа.
От NSA допълват, че "едва 0.025% от тези 1.6% се избират за преглед. Анализаторите преглеждат 0.00004% от световния трафик, което е по-малко от едно на милион", аргументират се още от агенцията.


Онлайн изданието BuzzMachine не прие успокоенията на NSA и реши да излезе със своя статистика. Тя се базира на собствените данни на NSA и показва нагледно колко точно информация се преглежда всеки ден.


"Ако приемем, че интернет генерира 1826 петабайта на ден, то NSA "докосва" около 29 петабайта на ден", коментират от изданието. По неговите сметки това прави анализираните на ден данни от NSA с размер 400 пъти по-голям от всички индексирани от Google страници през 2010 г.


Друга статистика на Facebook разкрива, че всеки месец в социалната мрежа се качват по 7 петабайта снимки, или 0.23 петабайта на ден. Това прави данните на NSA 126 пъти по-големи от тези, които се генерират от най-голямата социална мрежа в света.


BuzzMachine подкрепя сравненията си и с още статистика. По данни на анализаторската компания Sandvine 62% от трафика през фиксирана интернет връзка в САЩ през 2013 г. е дигитално съдържание, предимно видео, аудио и трансфер на такива файлове между потребители. Трафикът на торент сайтовете пък е 23.8%.


За HTTP, т.е. интернет сърфиране с текст, имейли, чат и други подобни дейности, остават 11.8%. Комуникациите пък генерират 2.9% от трафика в САЩ. "Така едно много грубо и общо изчисление показва, че 1.6-те процента трафик, който е интересен на NSA, всъщност представлява около половината от всички комуникации в интернет", коментират от BuzzMachine.


Остава неясно какво точно имат предвид представителите на NSA с думата "докосва", когато обявяват колко данни се преглеждат от агенцията всеки ден. Начинът на поднасяне на изявлението може да бъде тълкуван многозначно.


Не е посочено дали тези 1.6% от дневния интернет трафик са сравнение за придобиване на представа за обема на данни, с които работи NSA. Може да бъде тълкувано още, че това е началният информационен масив, в който се търсят определени данни за анализ, или са количеството информация, което всеки ден се преглежда от общия интернет трафик в търсене на тези данни за анализ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK