Twitter предприема нова тактика за откриването на фалшиви акаунти

Twitter предприема нова тактика за откриването на фалшиви акаунти

© ReutersДоста потребители на Twitter имат проблеми с множество спам акаунти, които заливат информационните им потоци с нежелани съобщения. В опит да намери решение микроблогът е предприел нова тактика, съобщава онлайн изданието The Verge.


Twitter работи заедно с екип от учени от няколко американски университета. Тяхната цел е да разработят метод, който да блокира спам акаунтите още преди да започнат да разпространяват нежеланите съобщения и вируси.


Звучи като доста амбициозна цел, но първите резултати са обнадеждаващи, коментират специалистите. Проектът е започнал още през юни 2012 г. и една от първите задачи е била закупуването на 127 хил. фалшиви и автоматично генерирани акаунти от онлайн търговци.
Събраната от тях информация е позволила да се създаде комплект от правила и критерии, които позволяват на системите за сигурност да откриват автоматично създадените акаунти веднага. По този начин Twitter е успял да открие и деактивира "няколко милиона" фалшиви аканути, 54% от тях вече се блокират още в момента на съдаването си, коментират учените.


Пред търговците те са се представяли за хора, които искат да разпространяват спам. По този начин са осъществили и пряк контакт с някои от търговците на автоматично генерирани акаунти. Един от тях им споделил, че от известно време Twitter е въвел промени и е блокирал дейността им.


Въпреки впечатляващите резултати всичко това е довело на спад на спама в Twitter едва с между 10% и 20%. Затова учените ще трябва още доста да развият своята система, докато тя е достатъчно ефективна. Twitter възнамерява да въведе промени и в системата за регистрация, за да затрудни фалшивите акаунти.


Може да се въведе и периодично потвърждение на имейл адреса, тъй като често се използват невалидни акаунти. Не се изключва и въвеждане на потвърждение на телефонен номер, точно както Google изисква за нови регистрации в Gmail.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK