Пчели убийци могат да са ключът към оцеляването на популацията на вида

Синдромът на разрушената пчелна колония е феномен, при който възрастните пчели работници изчезват или измират, обричайки целия кошер на сигурна смърт.

© Kham, Reuters

Синдромът на разрушената пчелна колония е феномен, при който възрастните пчели работници изчезват или измират, обричайки целия кошер на сигурна смърт.Австралийски учени предлагат ново решение за световната криза с популацията на пчелите. Полезните ципокрили масово измират заради т.нар. Синдром на разрушената колония, съобщава telegraph.co.uk. Това е феномен, при който възрастните пчели работници изчезват, обричайки целия кошер на сигурна смърт. Причината за масовото "загубване" на пчелите се оказват паразити като акарите Varroa. Те правят насекомите уязвими към "вирус на деформираните криле" и те не могат да върнат вкъщи.


Спасението за милиони колонии по цял свят може да дойде под формата на нов вид "африканизирани" пчели. Те са резултат на кръстоска между европейската пчела и в пъти по-агресивната нейна африканска посестрима. Пчелите на Черния континент, въпреки тяхната висока агресивност, която ги прави опасни за човека, показват по-голяма устойчивост към тези паразити. Целта на учените е новият хибрид да включва тяхната издръжливост, но и същевременно да е с понижена агресивност, така че да направи мирното съжителстване с човека една идея по-лесно.


Други подобни хибриди съществуват на територията на САЩ, където са познати с прозвището "пчели убийци". Тези видове притежават нужната имунна система, за да издържат на съприкосновението с акарите. Те обаче се смятат за прекалено опасни, за да заместят отглежданите с цел добив на мед европейски пчели. Според учените използването на африканизираните пчели е по-добър вариант в сравнение с "опитомяването" на техните американски роднини убийци.


Малко вероятно е обаче новият вид да бъде използван в Европа, където досега не е имало пчели, носещи гени от африканските. Независимо от това пчелната криза остава важен проблем и учени по цял свят ще продължат да мислят всевъзможни начини да се избегне свързаната с измирането им екологична катастрофа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK