Древноегипетски бижута са били изваяни от парчета метеорит

Желязото от броениците съдържа отличителна кристална структура, която се намира само в метали извлечени от метеорити.

© Ali Jarekji, Reuters

Желязото от броениците съдържа отличителна кристална структура, която се намира само в метали извлечени от метеорити.Изследване на броеници, открити в древноегипетска гробница, показва, че са били направени от желязо, извлечено от метеорит, съобщава онлайн изданието livescience.com. Артефактите, датиращи над 5000 години, са най-ранните железни изработки откривани досега в света.


Откритието е направено през 1911 г., когато девет железни накита са открити в разкопки на древна гробница близо до египетското село Ел Герзех на около 70 км южно от Кайро. Гробницата, както и артефактите в нея са датирани между 3350 г. и 3600 г. пр.н.е., или около 2000 години преди началото на египетската желязна ера. Помещението е принадлежало на непълнолетно момче. Железните елементи са били открити нанизани на огърлица заедно със златни декорации и скъпоценни камъни.


Малко след откритието тестове разкриват високо съдържание на никел в железните броеници, което още тогава насочва изследователите към теорията за космически произход на материалите. През 80-те години на миналия век учени оспорват тези твърдения и предлагат възможността никелът да е резултат на топене на метали.
Съвременен рентгенов анализ на артефактите в Манчестърския университет във Великобритания разкрива сходства на композицията на броениците с тази на метеорит. В желязото е открито съдържание на отличителна кристална структура, която се намира само в космическите пътешественици.


Самата обработка е доста по-сложен процес в сравнение с този на гъвкави метали като златото или медта. Това доказва, че на този етап хората вече са били способни на ковачество. Оказва се, че в началото на желязната ера човечеството вече е имало 2000 години опит в коването на метала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK