Nokia работи по 3D конкурент на Google Street View

Nokia работи по 3D конкурент на Google Street View

© ReutersNokia е започнала активна работа по реализирането на своя конкурент на популярната услуга Street View на Google. Компанията разчита на 3D камери и множество технологии, за да създаде свое реалистично виртуално копие на света, съобщава онлайн изданието Slash Gear.


Финландският производител е разработил и ново поколение на автомобилите и техниката, които използва за заснемането на градовете.  В тях са поместени панорамни камери, LIDAR, 3D технологията на компанията Earthmine.


Крайният резултат според Nokia е създаването на панорамни снимки с по-голяма резолюция от тези на Google, по-точни и реалистични 3D модели на сградите и разпознаване на пътните знаци, което ще има голямо отражение в ефективността на навигацията.
На всеки автомобил вече има по 4 камери с резолюция 16.8 МР, което прави общата резолюция на една панорамна снимка близо 68 МР. Чрез използването на специални обективи и лещи, камерите са способни да създават 360-градусови панорами, като една снимка се прави в рамките на шест изминати от колата метра.


Над камерата е и т.нар. LIDAR. Той изпраща сигнали в околните 200 метра в 40-градусов радиус пред автомобила. При всяко изпращане на сигнал LIDAR улавя и запаметява 700 хил. 3D точки. След това те се използват от софтуера за изграждането на вируталния 3D свят с точно копие и на най-малките детайли дори и на фасадите на сградите и пътната маркировка.


Софутерът се управлява от приложение на Nokia и Earthtime, което работи на Microsoft Surface таблет и чрез което може да се следи състоянието на системите и каква информация се записва. То насочва и шофьора на автомобила по кой маршрут да премине, стреми се да намали повторението на данните и последните направени снимки.


Всичко се записва в голяма специална кутия, в която са поместени твърдите дискове, захранване и други компоненти. Средно на ден се записват по 140GB информация. Кутията е направена така, че лесно да може да бъде извадена и изпратена до централата за обработка на данните и подменена с друга.


Голяма част от обработката на данните се осъществява автоматично. Благодарение на LIDAR, GPS и 3D камерите, системите могат сами да анализират околната среда и да наслагват информацията върху картите, дори и данни от пътните знаци, без необходимост от човешка намеса и потвърждение.


Nokia иска да заснеме улиците в 27 държави по света до края на тази година. Заснемането ще бъде на етапи и първо ще се използват само автомобили. След това ще се разработят по-малки системи за други превозни средства и пешеходци, за да се покрият и местата, където колите не могат да преминат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK