NASA показа прогноза за движението на 1400 потенциално опасни астероида

Сините линии представляват орбитните траектори на астероидите, които се сгъстяват около Слънцето и стават по-редки към перифериите на слънчевата система.

© NASA/JPL-Caltech, NASA.gov

Сините линии представляват орбитните траектори на астероидите, които се сгъстяват около Слънцето и стават по-редки към перифериите на слънчевата система.NASA публикува графика, в която са обединени орбитите на 1400 потенциално опасни астероида (Potentially Hazardous Asteroids), съобщава онлайн изданието Space.com. Това са всички астероиди, за които се счита, че има риск да нанесат щети на нашата синия планета в случай на сблъсък. Потенциално опасни астероиди са всички астероиди с размери поне 140 метра дължина и които следват орбита около Земята до 7.5 милиона километра.


Картината е направена от програмата Near-Earth Object (Близки до Земята обекти) на NASA. Сините линии представляват орбитните траектори на астероидите, които се сгъстяват около Слънцето и стават по-редки към перифериите на слънчевата система.


Според учените около 95% от по-големите космически отломки са били открити от програмата. По-малките астероиди са по-трудни за засичане, но не са по-малко опасни. Само за тази година няколко космически камъни са преминали в притеснителна близост до нашата планета. През март астероидът 2013 ET мина на около 900 хиляди километра от нас. През февруари същото направи и DA14, но този път само на 30 хиляди километра, което е по-малко от разстоянието, на което са повечето сателити.
NASA доуточни, че нито един от астероидите не представлява пряка заплаха за Земята или поне не в следващите 100 години. Когато астероид е класифициран като потенциално опасен, това не означава, че той задължително ще удари Земята.


Въпреки че няма директна заплаха от астероидна катастрофа, NASA продължава да следи движенията на междузвездните пътешественици, за да може да предвиди бъдещите им траектории и евентуални неочаквани промени в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK