Слънчева буря се насочва към Земята

Слънцето наближава края на своя 24-ти период и заедно с това идва и по-хаотична дейност в следващите няколко месеца

© Nasa

Слънцето наближава края на своя 24-ти период и заедно с това идва и по-хаотична дейност в следващите няколко месецаПо-рано тази седмица Слънцето освободи огромен облак свръхнагорещени частици в посока към Земята, съобщава NBC News. Явлението, познато като Изхвърляне на коронална маса, запраща частици към синята планета със скорост от 3.3 милиона km/h.


Подобни слънчеви изригвания обикновено достигат Земята за 2-3 дни. Ефектите от тях се усещат под формата на геомагнитни бури, които могат да предизвикат смущения в радио- и телекомуникациите за определен период, както и в GPS системите и електроснабдителните мрежи.


Не се очаква облакът от частици да удари Земята директно. По време на минаването му синята планета ще се окаже в дирята, оставена от него. Геомагнитните бури не са изключени по това време.
Въпреки това учените уверяват, че наближаващият облак от частици не представлява особена заплаха и че потенциалът му за нанасяне на вреди е сравнително малък спрямо други случаи в миналото. Изхвърлянето на коронална маса може да е причина за подсилено северно сияние, което по време на тези периоди може да бъде видяно почти навсякъде по света.


Хаотичната дейност на ярката звезда се дължи на наближаването на края на сегашния слънчев цикъл и началото на нов. Този период се маркира с преобръщането на полюсите на Слънцето, процес, през който изхвърляне на коронална маса не е нещо необичайно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK