Праисторическите европейци са използвали подправки с храната си

Лъжичината няма висока хранителна стойност, което води учените до извода, че те са били използвани с цел овкусяване на вече приготвената храна.

© wackybadger, flickr (CC)

Лъжичината няма висока хранителна стойност, което води учените до извода, че те са били използвани с цел овкусяване на вече приготвената храна.Учени откриха признаци, които сочат, че умението на човека да използва подправки, за да овкусяват храната си, може да датира от преди поне 6000 години, съобщава БиБиСи. Открити на територията на днешна Германия и Дания парчета от древни глинени съдове съдържат остатъци от лъжичина (чеснова трева) заедно с утайка от мазнина на месо и риба. Растението няма висока хранителна стойност, което води учените до извода, че те са били използвани с цел овкусяване на вече приготвената храна.


Предишно подобно откритие е поставило най-ранната употреба на подправки от човека в по-късен период, когато на разкопки, датиращи отпреди 5000 години, са били намерени остатъци от маково семе и копър. Това обаче не се оказва достатъчно доказателство, тъй като в този случай не е изключена възможността останките да са се оказали там по случайност или да са били донесени на мястото от животни.


Разкопките в германско-датския регион обаче се смятат от изследователи на възраст между 5800 г. до 6150 г. Учени от Йорксия университет във Великобритания са анализирали изгорени останки от храна намерени на дъното на глинени съдове от неолитния период. Това е първото солидно доказателство за съставки използвани единствено с кулинарни цели.


Новото откритие може да промени напълно представите на археолозите по целия свят за ролята на праисторическите ловци-събирачи. Досега се е считало, че тяхната цел е била да търсят единствено потенциално калорични храни, които да подпомогнат оптимално в борбата за оцеляване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK