Разпространението на спам във Facebook е бизнес за $200 млн.

Разпространението на спам във Facebook е бизнес за $200 млн.

© ReutersРазпространението на нежелано съдържание във Facebook става все по-голям проблем. Постепенно това се превръща в сериозен бизнес, показва проучване на група италиански учени, съобщава в. Guardian.


Според техните изчисления спамърите печелят общо около $200 млн. на година само от публикуването на линкове към други сайтове във фен страниците на Facebook. Голяма част от тези допълнителни линкове насочват потребители към страници с измами или компютърни вируси.


Този тип публикации всъщност са нарушение на правилата на Facebook, които забраняват рекламирането на външни сайтове във фен страници, без да е получено предварително разрешение за това. Популярна практика е потребителите да бъдат подлъгвани с различни промоции и награди, ако кликнат на дадения линк.
Хакерите често наемат помощници, които да разпространяват спама във фен страниците на Facebook. "Спамърите получават средно по $13 на публикация за страници, които имат около 30 хил. фена и средно по $58 за страници с над 100 хил. почитатели", коментира Карло де Мишели, един от ръководителите на проучването.


"За да могат да плащат толкова, значи поръчителите изкарват още повече, но няма как да изчислим колко", допълва Де Мшели. Обикновено се цели увеличаването на посещенията до даден сайт, промоция или дори до YouTube клипове с вградени реклами, които увеличават печалбите на техния автор.


Специалистът допълва, че анализираните от групата страници генерират средно по 18 хил. публикации на ден, които носят приходи. Друга тактика е спамърите сами да създават фен страници, чрез които да привличат потребители. Когато броят им стане достатъчно голям, започват да продават линкове и реклами.


"Facebook не ни блокира, защото ние генерираме съдържание за социалната мрежа. Всеки ден публикувам забавно и интересно съдържание, което се харесва и споделя от хиляди потребители. Без фен страниците Facebook ще е празно място. Кажете ми колко линкове виждате споделени от приятелите си всеки ден? Отговорът е лесен", е казал един от спамърите пред учените по време на тяхното проучване.


До момента специалистите са открили мрежа от около 30 хил. фен страници във Facebook, които разпространяват спам по един или друг начин. Средно една на всеки осем страници съдържа спам линкове.


От Facebook коментират, че разработват няколко системи за идентифициране на спам и опасни линкове и предотвратяване на тяхното разпространение. Някои от тях вече работят. "Ще продължим да подобряваме системите си, за да осигурим безопасно използване на Facebook за хората", коментира говорител на социалната мрежа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK