Ледената кора на Титан се оказва доста по-дебела от очаквано

Спътникът на Сатурн е покрит със 100-километрова ледена обвивка, под която се крие подземен океан.

© Nasa

Спътникът на Сатурн е покрит със 100-километрова ледена обвивка, под която се крие подземен океан.Леденият слой, който обвива луната на Сатурн - Титан, се оказа доста по-дебел, отколкото е било очаквано. Това поставя под съмнение теорията, че океанът, който се намира под него, може да приютява живот. Сегашната теория предполага, че течната част на планетата е разделена от повърхноста с около 100 километра твърд лед. При тези условия, съществуването на живот във водите на Титан е по-малко вероятно отколкото е считаното досега. Откритието също така променя минали представи за геоложката активност на планетата.


Предишни изследвания предполагат, че скрития във вътрешноста на Титан океан e с дебелина от 50 до 200 километра. Според учените този воден басейн е място, където евентуално могат да бъдат намерени следи от извънземен живот.


Дъглас Хемингуей и Францис Ниммо, изследователи от калифорнийския университет в Санта Круз, анализираха измерванията на гравитационното поле на Титан, направен от космическия апарат Касини-Хюйгенс. На базата на гравитационната сила в дадена местност, може да се прецени плътността и масата на вътрешноста. Резултатите, изпратени от сондата Касини, обаче показват гравитационна аномалия.


В нормални условия, гравитационното притегляне в планински район би трябвало да е малко по-силно от това на морско равнище, заради допълнителната маса на скалните масиви. На Титан обаче, колкото повече теренът се изкачва, толкова повече гравитацията намалява. Според изследователите този факт променя досегашната представа за дебелината и плътноста на ледената покривка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK