Twitter излиза на фондовите борси

Така Twitter обяви своето решение да стане публична компания.

© Hyungwon Kang, Reuters

Така Twitter обяви своето решение да стане публична компания.Микроблогът Twitter ще стане публична компания и акциите й ще се търгуват на фондовата борса. Това обяви самата компания в своя официален Twitter акаунт.


Представители на фирмата са подали "конфеценциални" документи за започване на процедурата по първично публично предлагане (IPO) на акции. Тази документация ще остане тайна и ще може да се разгледа само от американската комисия по ценните книжа и борсите, тъй като Twitter има по-малко от $1 млрд. приходи на година.


Ако получи одобрение да излезе на борсите, финансовите резултати на компанията ще трябва да се обявяват публично. Досега тя имаше практика да не разкрива особено много детайли около представянето си и ще е интересно да се види реалното състояние на микроблога.
В момента пазарната оценка на Twitter е около $9 млрд., на базата на обмяна на акции между служители на компанията и BlackRock Inc., коментира The Wall Street Journal. Това ще е доста под стоте милиарда долара, които Facebook потърси при своето IPO.


Twitter не е задължен с конкретен срок, в който да започне да продава акции, ако получи одобрението на американските регулатори. Компанията изглежда няма да бърза с това, защото малко след като обяви подаването на документите за IPO, публикува и втори туит, в който пише просто: "А сега обратно на работа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK