Софтуер превръща 2D обекти в триизмерни (видео)

Софтуер превръща 2D обекти в триизмерни (видео)

© 3-SweepСъздаването на триизмерни модели може да е времеемка и доста трудна задача. Екип от учени от Университета в Тел Авив са създали софтуер, за който всичко това отнема минути, съобщава сп. Wired.


Софтуерът 3-Sweep може да "проследява" формата на обекти в снимките. За целта потребителят използва мишката и указва границите на само няколко основни елемента от предмета, а софтуерът открива неговите форми.


След това двумерният обект става триизмерен. Той може да се завърта и разглежда от различни ъгли. По-важното обаче е, че може и да се модифицира както потребителят намери за добре.
"Основната ни цел беше да помогнем на начинаещите да могат да се справят", коментира Тао Чен един от ръководителите на проекта. Той признава, че софтуерът няма да може да работи с всяка снимка, но с времето неговите възможности ще се подобряват.


Освен за улесняване на създаването на 3D видео и игри учените имат и други амбиции за софтуера си. Те се надяват, че чрез него потребителите ще могат лесно да създават 3D версии на собствените си предмети, които да използват във виртуалния свят и игри.


3-Sweep няма да бъде лабораторен проект. Макар и да не се наема с конкретен срок, Чен споделя, че екипът ще пусне демо версия на софтуера си възможно най-скоро.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK