Китай вдига частично забраната върху Facebook и Twitter

Търсачката и услугите на Google са сред малкото достъпни в Китай, но срещат редовни критики от властите и техните препоръки местните потребители да използват домашните алтернативи като Baidu.

© Reuters

Търсачката и услугите на Google са сред малкото достъпни в Китай, но срещат редовни критики от властите и техните препоръки местните потребители да използват домашните алтернативи като Baidu.Китай ще разреши достъпа до Facebook, Twitter и други интернет страници, които смята за неподходящи. Те обаче ще са достъпни само в зоната за свободна търговия в Шанхай, съобщава в. South China Morning Post.


Зоната ще наподобява тази на Хонконг, като целта е да се повиши интересът на чуждестранни инвеститори и търговци към страната. Правителството дори ще покани международни телекоми, които искат да изградят свои мрежи и да предлагат интернет услуги в зоната за достъп. Те ще се конкурират помежду си в предлагането на услугите.


Ако пилотният проект бъде успешен, властите имат намерение да развият зоната сериозно и през следващите няколко години да я разширят до 1210 кв.км. Сайтовете, които са блокирани в Китай от 2009 г. насам, ще бъдат достъпни за всички в тази зона. Те обаче ще продължат да са блокирани във всички останали части на Китай, категорични са представителите на правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK