ФБР свали най-популярния онлайн магазин за нелегални стоки в интернет

Транзакциите в Silk Road се осъществяваха чрез виртуалната валута BitCoin.

© Jim Urquhart, Reuters

Транзакциите в Silk Road се осъществяваха чрез виртуалната валута BitCoin.ФБР са свалили най-популярния онлайн магазин за нелегални стоки в интернет Silk Road. След специална акция на бюрото е арестуван и предполагаемият създател на магазина, съобщава специализираният сайт за киберсигурност KrebsonSecurity.


Silk Road е известен с прякора си "eBay на дрогата" и не е достъпен чрез традиционен браузър. До него можеше да се стигне само посредством специализирания браузър Tor и е част от т.нар. Deep Web - част от интернет, която остава неизвестна за масовия потребител. В онлайн магазина се продаваше дрога, лекарства, оръжия, пароли за достъп до платени сайтове, бази с крадени данни, фалшиви банкоти и др.


Арестуван е 29-годишният Рос Уилям Улбрихт, който в интернет използва прякора Dread Pirate Roberts, или DPR. Той е обвинен в множество престъпления, включително пране на пари и участие в заговор за трафик на дрога.
Според властите Улбрихт е управлявал всички дейности на Silk Road, поддържал е компютрите и инфраструктурата, необходими за съществуването на онлайн магазина, и е взимал решения какво може да бъде продавано в него. В резултат от всичко това той е спечелил и управлявал големи суми пари, които стават неуточнени.


ФБР обвинява Улбрихт и в поръчка на убийство, която направил на 29 март т.г., като се е свързал с обява на наемен убиец в Silk Road. Той е поискал премахването на потребител на Silk Road, който заплашил, че ще разкрие идентичностите на хиляди потребители на незаконния онлайн хипермаркет.


В преговорите с убиеца Улбрихт изразил недоволство от поисканата висока цена от $150 хил. до $300 хил. в зависимост от начина на извършване на поръчката, тъй като "наскоро поръчал чист удар за $80 бона". В крайна сметка е било постигнато споразумение за $150 хил., които са били изплатени във формата на електронната валута BitCoin, но поръчката е останала неизпълнена.


Остава неясно как ФБР са получили тази информация, но на 23 юли т.г. агентите са успели да влязат в сървър на Silk Road и са копирали цялата информация, с която той е разполагал. Серия грешки на Улбрихт също помогнали на разследващите. Той не е защитил данните на сървъра и дори невинаги е използвал Tor, за да влиза в контролния сървър, а е правил това и от интернет кафенета. Заедно с изполването на едни и същи акаунти за популяризиране на Silk Road в интернет и публикуване на обяви за работа за "IT специалисти за стартираща Bitcoin компания" агентите на ФБР бързо започнали да разплитат случая.


След ареста на Улбрихт властите са конфискували и около 26 хил. BitCoin единици. Това се равнява на приблизително $3.6 млн., които вероятно ще се използват в делото срещу създателя на Silk Road, който поддържаше онлайн магазина си в продължение на около 3 години.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво. Така се бори кибер престъпността.

 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре са направили, че са го свалили.

 3. 3 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Silk Road е известен с прякора си "eBay на дрогата" и не е достъпен чрез традиционен браузър. До него можеше да се стигне само посредством специализирания браузър Tor и е част от т.нар. Deep Web - част от интернет, която остава неизвестна за масовия потребител. В онлайн магазина се продаваше дрога, лекарства, оръжия, пароли за достъп до платени сайтове, бази с крадени данни, фалшиви банкоти и др.
  ===============
  Мракът отново е разцепен, особено с описанието на страшната неизвестна част на Интернет, достъпна с таен, специализиран браузър.

 4. 4 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  че кво толкова му е специалното на Тор

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 5. 5 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Този сладур ще грабне доживотен затвор. Казаха че е висял често в едно кафене в което и аз ходя от време на време. За три години е направил близо $1 милиард. Тежко му, сега.
  Това им е слабата част на хакарите - не им е ясно как работи човешкия шпионаж и не подозират каква мрежа от доносници съществува. В момента в който решат да правят нещо извън Интернета и ги хващат веднага. Миналата година се оказа че един от най-големите хакари, който е вербувал и организирал над 100 хакери по цял свят, се оказа подставен човек и агент на ФБР. За два дни изловиха огромна мрежа.

  California Über Alles
 6. 6 Профил на kaluf
  kaluf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Естествено в братската американска страна този случай се използва, за да се внушава, че проекти като tor, затрудняващи поголовното следене от страна на правителството сами по себе си са почти криминални. Същото се случи и с peer2peer технологиите (торентите).

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Технически неграмотно написана статия. Иначе добре е, че са го хванали тоя. Щом е замесена дрога, да търка нара.

 8. 8 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ето ползата от шпионажа на САЩ в Интернет!

 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#5:"Pontif"]За три години е направил близо $1 милиард.[/quote]

  За другото си прав, ама тази цифра ми се струва нереална, 1 милиард да изкара/печалба е много, по скоро това е оборота, а печалбата значително по малко.

 10. 10 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Улрихт е привърженик на Австрийската школа и в линкдн
  писал, че се занимава с проект, в който използвайки силата на свободните пазарни сили, ще се стреми да освободи света от насилието.
  В същото време се свързал с наемен убиец по обява в сайта, за да премахне потребител, заплашващ че ще обяви самоличността на всички.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 11. 11 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Оборотът на сайта е 1 милиард, а Улбрихт последно изкарвал по 20 000 долара в биткоин всеки ден като комисионна от продажбите.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  вай кви работи са се случвали в интернета

 13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  номера е да го накарат да работи за фбр ,но под контрол.Парите не миришат.

 14. 14 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 466 Весело

  Това изречение кърти мивки
  "Остава неясно как ФБР са получили тази информация" сериозно ли не е ясно как? А че ФБР имат няколко нода в TOR мрежата и използваха уязвимост в самия TOR за разкриване реалните адреси на потребителите явно авторът е пропуснал да научи.

 15. 15 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Може пък и немската полиция да им е помогнала след като и те взеха под крилото си 6 нода на TOR.
  И да не забравяме все пак по чия поръчка и от кого е създаден TOR по федерална поръчка в изследователската лаборатория на ВМС на САЩ. И, че 60% от спонсорирането идва от кого, правилно, от Чичо Сам. Ползвайте със здраве TOR

 16. 16 Профил на anonymous1
  anonymous1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Въпреки, че много от тези неща са лоши, понякога за справянето с престъпния характер на официалните легални сайтове и обекти от реалния живот, за почтения човек остава като единствена възможност да ползва нелегални средства.

  Пример. Да кажем, че престъпният сайт Youtube ви тормози като някой ваш враг е качил видео против вас, нарушаващо законите и Youtube отказва да го изтрие. Вие можете да го изтриете или ползвайки съдебната система в Калифорния, до която нямате достъп, или чрез нелегални средства.

  Подобни примери могат да се дадат и с поръчките за убийства дори.

 17. 17 Профил на anonymous1
  anonymous1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дива селянка":

  Лош номер. Приложен е в нашата страна с един хакер. Той обаче е изключителне престъпник и мястото му е в затвора за екзекуция. По тази схема вместо престъпниците да се наказват за деянията си, те се възнаграждават и издигат, и постигат това, за което се борят.

 18. 18 Профил на anonymous1
  anonymous1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "abee":

  А пък има един сайт Бивол, свързан с Уикилийкс, който лъже, че ТОР е много сигурен.

 19. 19 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Абе дневник а по сериозно:

  http://arstechnica.com/tech-policy/2013/10/how-the-feds-took-down-the-dread-pirate-roberts/

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 20. 20 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 466 Весело

  Ако го направят това и в бг няма да останат on-line ретелари.

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 21. 21 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "anonymous1":

  Могат да си твърдят каквото искат, тяхно право е Ако мислиш че американското правителство и служби хвърлят ей така около 1,2 млн. $ за 2012 г. може и да лъжат от Бивола. За да не съм голословен 8 стр. от този документ
  https://www.torproject.org/about/findoc/2012-TorProject-Annual-Report.pdf
  До коментар [#18] от "anonymous1":

 22. 22 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 466 Весело

  Да си призная, не бях се заглеждал кои са спонсорите на TOR, голям майтап и как леко се преплитат помежду си, не е истина.

 23. 23 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#4] от "stg":

  Ми няма Java, Flash и кукита, иначе си е чиста мозила

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 24. 24 Профил на kaliman123
  kaliman123
  Рейтинг: 409 Неутрално

  требе се направи филм за него

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Истинската цел на атаката е да се торпилира курса на биткойн и да се елиминира валутата, защото не е под контрола на ФЕД и регулаторите. Не успяха, когато удариха пътя на коприната, се срина от $150 на $100 и сега пак гони $140. Това доказва, че малоумните теории как биткойн се крепял на силк роуд са пълни глупости.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Всъщност е абсурдно твърдението, че той е създателят. Никой, който е достатъчно хитър да изради мрежа, която да му носи стотици милиони не е толкова малоумен, че да използва некриптирана връзка, да пуска обяви в stackoverflow с истинското си име и да работи от интернет кафе като хипстър...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 27. 27 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#25] от "Свинчуга":

  освен това, даже се чудя и какво точно от историята с ужасния пират Робъртс е истина, скоро ще гледаме и още впечатляващи удари срещу свободната валута.

 28. 28 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "GogoGP":

  може да му се е приискало да е нормален подценяването на човешката глупост е вредно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK