Две години без Стив Джобс (видео)

Две години без Стив Джобс (видео)

© Toshiyuki Aizawa, ReutersДнес се навършват две години от смъртта на основателя на Apple Стив Джобс. Той почина на 5 октомври 2011 г. на 56-годишна възраст след боледуване. През 2004 г. той получава диагноза рак на панкреаса и прогноза за 3 до 6 месеца живот, но след като се подлага на операция се твърди, че е възстановен и не спира активния си работен режим в продължение на още седем години.


Джобс ще остане в историята като една от най-големите и важни фигури в технологичния свят. Той на два пъти развива Apple до върховете на бранша, а в периода след 2000 г. превръща компанията в едноличен лидер, с който се сравняват всички останали.


Личността на Джобс е известна със своята предизвикателност. Той не спестяваше грубите думи там, където смяташе, че те трябва да се кажат. В същото време беше способен да представи визията си по много лесен и достъпен начин. Една от неговите множество известни фрази е, че Apple не продава продукти, а мечти. За него устройствата на компанията не са просто смартфон, компютър и таблет. Те са начин, по който потребителят да живее по-добре и да осъществява желанията си. Този умел начин на представяне на продуктите изиграва основна роля в тяхното изкачване на върха.
Твърдият му характер проличава още на младини. Джобс напуска Рийд Колидж, където следва, защото не вижда смисъл в следването си. Вместо това решава да поеме по свой път и смята, че това е едно от най-добрите му решения. Заедно с приятеля си Стив Возняк създават Apple в гаража на родителите на Джобс. Започват да сглобяват и продават компютри, а постепенно започват и да ги разработват. В рамките на десетина години превръщат компанията в бизнес за $2 млрд.


Уволнението от Apple се отразява тежко на Джобс. Той е смятал, че е разочаровал инвеститорите си и е обмислял да се откаже от технологиите. След като вижда, че не може да остави бранша, решава да продължи на ново с компаниите NeXT и Pixar. И двете се развиват доста добре, като NeXT привлича вниманието на Apple и в последствие бива закупувана от вече бившата компания на Джобс. Той смята, че това му е дало необходимата свобода и спокойствие да изгради своята увереност и да развие творческата си мисъл.


В реч пред завършващите студенти в Станфорд през 2005 г. Джобс определя този период като много ценен урок в живота си и съветва младежите никога да не губят вяра и да търсят любовта както в работата, така и в личния си живот. Дори и да не сте открили това, което искате да правите, продължавайте да търсите и не се отказвайте. Сърцето ви ще ви подскаже, когато сте го открили, съветва Джобс.


Представянето на iPhone през 2007 г. изстреля Apple по върховете на класациите.

© Alessia Pierdomenico, Reuters

Представянето на iPhone през 2007 г. изстреля Apple по върховете на класациите.


Когато през 2000 г. Apple представя плеъра iPod, той поставя началото на главоломната експанзия на компанията. Той е последван от все по-интересните компютри iMac и лаптопите MacBook. През 2007 г. Apple тотално пренаписва мобилния сегмент като представя смартфона iPhone. Устройството изглежда толкова далеч от разбиранията за мобилни телефони към този момент, че по-голямата част от индустрията го подценява и допълнително улеснява Apple в генерирането на огромната си преднина. През 2010 г. компанията представя и таблета iPad, за който достойни конкуренти се появяват едва през 2012 г. и 2013 г.


Разбира се, устройствата са дело в голяма степен на визионерския поглед на Стив Джобс. Той следва отблизо развитието им и дава насоки във всеки един аспект. След това зорко следи и помага за изграждането на маркетинговата стратегия, която ще популяризира продуктите. Джобс е и в основата на развитието на мрежата от магазини на компанията. Стив Джобс е Apple.


Днес компанията се ръководи от Тим Кук, който Джобс лично е избрал за негов наследник на поста и е обучавал в продължение на години. Най-важният съвет, който самият Джобс сподели, когато представи Кук беше да не мисли "какво би направил Стив", а просто да прави това, което е правилно за компанията. Подходът на Кук действително е по-различен и породи доста критики към него и Apple. Въпреки всичко компанията запазва големите си приходи, а наскоро бе обявена за най-скъпия бранд в света.


Изглежда Кук следва една от най-важните препоръки на Джобс: "Имай куража да следваш сърцето и интуицията си".


Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  Беше един от големите визионери на нашето време...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 2. 2 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Беше един от големите тарикати, с нюх за далаверка.

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 664 Неутрално

  царство му небесно,
  странен и много напредничъв, роден мениджър, беше един малък господ сред нас, откакто го няма епъл вече не е същият

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1895 Разстроено

  Печалби и сега има ама искрата я няма.
  И те тръгнаха да се надпреварват в мегахерци,мегапиксели,ядра и дйагонали.
  Липсва тръпката да очакваш неочакваното да видиш невидяното и уникалното в всеки техен нов продукт.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2227 Весело

  Да е жив и здрав!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 6. 6 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  [quote#4:"dedoliben"]И те тръгнаха да се надпреварват в мегахерци,мегапиксели,ядра и дйагонали.
  Липсва тръпката да очакваш неочакваното да видиш невидяното и уникалното в всеки техен нов продукт. [/quote]
  Не си ли забелязал, че се върви към унификация, не само при телефоните, а и при всички продукти? Иначе отпадаш от конкуренцията.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 7. 7 Профил на Теодор Иванов
  Теодор Иванов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако можеше да види, как компанията му в момента е най скъпата в света .

 8. 8 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бах мааму как минава времето....RIP

 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Велик ум!
  Мислил е за всяка подробност - дори в логото на Apple e спазена пропорцията на Златното сечение.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  RIP

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Домакиня":

  не само за логото но и за в леглото..има и дилдо ябълка ..съвсем сериозно

 12. 12 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Разстроено
 13. 13 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Весело

  визионер. без съмнение, добър изобретател.
  Аме Велик Ум... Човек Без Който Вече Не е Същото.... ами айде малко укротете емоцията си.

  Като характер е бил задник. Паркирал е колата си нарочно по диагонал да не може никой да спре до него, че да не му одраска случайно великия Стивомобил.

  Добър бизнесмен. Толкоз !
  Нищо повече !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 14. 14 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 511 Неутрално  Велик човек. Светла му памет.


  Да, българите сме велик народ !!!
 15. 15 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Джобс си отиде, но стилът Apple ще остане за дълго време. Разсипаха се да го имитират, дори и в области извън електрониката.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 16. 16 Профил на it
  it
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "Домакиня":

  Май не се права. При "златното сечение" по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата. Ако имаш предвид броя на буквите в Apple, то 5/3 не колкото 3/2. Стойността на "златното сечение" е около 1.6...

 17. 17 Профил на it
  it
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "Домакиня"

  А що се отнася до логото, там разминаването със "златното сечение" е още по-голямо (съотношението между цялата ябълка и отхапаната част)..

 18. 18 Профил на it
  it
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "Домакиня":

  А що се отнася до логото, там разминаването със "златното сечение" е още по-голямо (съотношението между цялата ябълка и отхапаната част).

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Стив генерира на Apple огромната преднина.Дълги години ще се споменава като "отсъстващ само за малко".Почивай в мир.

 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#9] от "Домакиня":

  айде, айде. отново митове и легенди, че дори за златното сечение в логото на Епъл. вземи почети малко какво е златното сечение. най-просто казано е съотношението 1:1,62.

  Стив Джобс беше велик дизайнер, визионер, мечтател.
  той на 2 пъти доведе Епъл до нивото на велика компания, както и Пиксар. и създаде много добри, красиви и велики продукти и услуги.

  но не е нужно да му преписваме лечебни свойства, че е можел да чете мисли, да хипнотизира хората с поглед, да предвижда бъдещето поне 10 години напред в детайли, и т.н. така само ще помрачим неговия човешки образ, изграден с всичките предимства и недостатъци на това да бъдеш велик човек.

  в края на краищата Стив Джобс си остава един от великите на нашето време.

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Няма да забравя критиките на всички "специалисти" при появата на всеки "i" продукт:) ... и поголовното копиране след това...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Останете гладни. Останете неразумни."
  Ето речта на Стив Джобс пред завършващите студенти:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=786908

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#2:"Волният Ибрик"]Беше един от големите тарикати, с нюх за далаверка. [/quote]

  Тарикати с нюх за далаверка са например българските мутри. Джобс е променил света.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 25. 25 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1101 Весело

  [quote#22:"kaliman123"]голям праз,едва оцелях без него[/quote]

  А ако не беше Джобс, сега как щяхме да разберем тези твои мъдри мисли? Щеше да пуснеш гълъбче?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rage Against":

  Къде прочете, че аз не признавам Стив Джобс за велик?

  http://blog.novmac.com/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-apple

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 27. 27 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Епъл" е открадната марка от "Битълс"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 28. 28 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Вече четвърт век "Епъл корпс" и "Епъл компютърс" не могат да поделят една "ябълка" - не за плода, а за негово изображение, използвано в логото на двете компании.
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-05-12&article=145963

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 29. 29 Профил на ceco.t
  ceco.t
  Рейтинг: 395 Весело

  "Кой съм аз, че да споря със Стив Джоб,
  човекът, който измисли прогреса?"

 30. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#26] от "Домакиня":

  не съм казал, че не си казала, че Стив Джобс не е велик.

  но не е нужно да му се придава божественост, нито на него, нито на неговите идеи, нито на неговите продукти. и да се търси божествения произход и златното сечение в логото на Епъл...

  РЕФОРМИ !
 31. 31 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Бог ни дава гениите за малко, за да ни покажат правилния път за развитие на човечеството. После Бог ги прибира при себе си.
  Това бе Стив Джобс.

 32. 32 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#31:"rumen5252"]ог ни дава гениите за малко, за да ни покажат правилния път за развитие на човечеството. После Бог ги прибира при себе си.
  Това бе Стив Джобс.[/quote]

  ха аха ахах аха ах ха ха ах ах аха ах ах ахаа ах ах аха ха ах ах ах аха ааха ахаахаах аа аха аха ах аха ха ах ах аха а а а а ааххахаахааах хаахаааха аха ах ааха ах аах ааха ааахаахаахаахааааха

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 33. 33 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#25:"Whiplash"]А ако не беше Джобс, сега как щяхме да разберем тези твои мъдри мисли? Щеше да пуснеш гълъбче?[/quote]
  въх ,.,,,,не знаех, че айГод-а е измислил интернета .

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 34. 34 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Да се надяваме, че след цялата тази некрофилия Мартинчо поне си е изплакнал устата

  Истината е че Джобс не бил никога на "ти" с технологиите, а просто бе брутален , безочлив търговец, рекламаджия успял да зомбира с тарикатски похвати, голяма част от комплексираното население. Никакво "визионерство" не показват изцепките му и заклинанията му (за размери на дисплея, стилуса, погребването на ПиСи-то и т.н.), които след смъртта му Епъл не следват .
  Цялото финансово "могъщество" на Епъл, от няколко години се крепи само на глинени крака(само и единствено на един посредсвен телефон, който просто сглобяват с чужди технологии), за разлика от истинските технологични компании , които движат технологичния процес.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 35. 35 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Продължение:
  Не казвам, че освен посредствения телефон, Епъл нямат други съвсем прилични продукти(уголелемения айфон с телефонна ОС който на нарекоха айПад, не е от тях), но тези прилични продукти съставят незабележителна част от приходите на Епъл. Пък дори и ако прибавим там айПадите.
  Епъл са като ДЕЛЛ . Само опаковчици и "дизайнери".
  Та повтарям- Епъл са само един телефон и орда зомбита.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 36. 36 Профил на Обо
  Обо
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "Mickey":

  Явно много бързо забравихте как след появата на айПад изчезна цял един отрасъл в ИТ индустрията. Нетбук ениуан? Помните ли го това устройство изобщо. Помните ли преди две години как телевизиите бяха заливани от реклами за нетбук? С какви ИТ реклами са залети днес телевизиите и досещате ли се защо стана така или искате аз да го кажа? Същото важи и за айФон. Проста справка в интернет на телефоните преди айФон и след айФон е красноречива

 37. 37 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#34:"Mickey"]Истината е че Джобс не бил никога на "ти" с технологиите, а просто бе брутален , безочлив търговец, рекламаджия успял да зомбира с тарикатски похвати, голяма част от комплексираното население.[/quote]
  ++++++++++++++++++
  абсолютно. По-добре не бих могъл да го кажа, само искам да внеса леки коркции:
  1. За разлика от много други компани Епъл СА РЕАЛНО ФИНАНСОВО могъщи. Те държат парите си в кеш. 100% ликвидност, която във всеки един момент може да бъде насочена там където е необходимо финансиране. Проблема им е дори, че не знаят как точно да вкарат част от парите в САЩ, че там 35/100 таксис не им мърда.
  2. Джобс беше "визионер" дотолкова, че познаваше поведението на зомбираното общество в САЩ. Знаеше как и какво ще търсят преди още те да са осъзнали че го искат, той вече им беше бръкнал в джоба. Виж го оня отгоре кви глупости е написал "да видим невидимото, да очакваме неочакваното". Това беше Стив. Умееше да прави нещата красиви, изпипани с внимание към детайла. Добър Дизайнер, добрър Търговец.

  Ама чак от "Господа спуснат"... я си вземете лекарствата най-накрая.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 38. 38 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#36:"Обо"]Същото важи и за айФон. Проста справка в интернет на телефоните преди айФон и след айФон е красноречива[/quote]

  не не важи американче.
  И ти дзомбиран като останалите и ти като папагал повтаряш. Нека ти изброя фактите, като моля не забравяй, че имаш възможността да провериш всичко казано от мен.

  Концепцията за таблета е направена от една никому неизвестна АйТи фирма много преди твеото Ай-Год-Гуру да си сложи мазните прътси върху нея. Дотолкова, че АйФоня представлява един таблет с телефон на него ...също не знам колко иновативно. Тъчскрини още през 80-те се разработват.

  Да Сивиту, като добър търговец ( а той е точно тва и нищо повече) усети накъде духа вятъра и заложи всичко на тази карта - смартфона. И именно защото беше добро мениджърче - направи от Епъл световна сила. Отново. Ония от РИМ-а, именно защото не бяха - станаха за посмешише.
  Другите смешници от Нокиа - пак по същата причина - станаха регионално технологично депо на МС.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 39. 39 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#31:"rumen5252"]Бог ни дава гениите за малко, за да ни покажат правилния път за развитие на човечеството. После Бог ги прибира при себе си.
  Това бе Стив Джобс. [/quote]
  много си се напушил а, кеф нали или са някви прахчета, добри са

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#25:"Whiplash"]А ако не беше Джобс, сега как щяхме да разберем тези твои мъдри мисли? Щеше да пуснеш гълъбче? [/quote]
  е не знаех че е измислил компютрите и Интернет но явно в зомби групите на Ейпъл така се говори

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на Lenny
  Lenny
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нима минаха вече две години? как бързо лети времето. Поклон пред този красив ум.

 42. 42 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Две години без човека, без когото нямаше да има нито модерни операционни системи, нито интернет, нито Епъл и няма нито една дума за него ... две години без един крадец на идеи и вече големия проблем ...

  it comes from inside, just listen ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK