Две години без Стив Джобс (видео)

Две години без Стив Джобс (видео)

© Toshiyuki Aizawa, ReutersДнес се навършват две години от смъртта на основателя на Apple Стив Джобс. Той почина на 5 октомври 2011 г. на 56-годишна възраст след боледуване. През 2004 г. той получава диагноза рак на панкреаса и прогноза за 3 до 6 месеца живот, но след като се подлага на операция се твърди, че е възстановен и не спира активния си работен режим в продължение на още седем години.


Джобс ще остане в историята като една от най-големите и важни фигури в технологичния свят. Той на два пъти развива Apple до върховете на бранша, а в периода след 2000 г. превръща компанията в едноличен лидер, с който се сравняват всички останали.


Личността на Джобс е известна със своята предизвикателност. Той не спестяваше грубите думи там, където смяташе, че те трябва да се кажат. В същото време беше способен да представи визията си по много лесен и достъпен начин. Една от неговите множество известни фрази е, че Apple не продава продукти, а мечти. За него устройствата на компанията не са просто смартфон, компютър и таблет. Те са начин, по който потребителят да живее по-добре и да осъществява желанията си. Този умел начин на представяне на продуктите изиграва основна роля в тяхното изкачване на върха.
Твърдият му характер проличава още на младини. Джобс напуска Рийд Колидж, където следва, защото не вижда смисъл в следването си. Вместо това решава да поеме по свой път и смята, че това е едно от най-добрите му решения. Заедно с приятеля си Стив Возняк създават Apple в гаража на родителите на Джобс. Започват да сглобяват и продават компютри, а постепенно започват и да ги разработват. В рамките на десетина години превръщат компанията в бизнес за $2 млрд.


Уволнението от Apple се отразява тежко на Джобс. Той е смятал, че е разочаровал инвеститорите си и е обмислял да се откаже от технологиите. След като вижда, че не може да остави бранша, решава да продължи на ново с компаниите NeXT и Pixar. И двете се развиват доста добре, като NeXT привлича вниманието на Apple и в последствие бива закупувана от вече бившата компания на Джобс. Той смята, че това му е дало необходимата свобода и спокойствие да изгради своята увереност и да развие творческата си мисъл.


В реч пред завършващите студенти в Станфорд през 2005 г. Джобс определя този период като много ценен урок в живота си и съветва младежите никога да не губят вяра и да търсят любовта както в работата, така и в личния си живот. Дори и да не сте открили това, което искате да правите, продължавайте да търсите и не се отказвайте. Сърцето ви ще ви подскаже, когато сте го открили, съветва Джобс.


Представянето на iPhone през 2007 г. изстреля Apple по върховете на класациите.

© Alessia Pierdomenico, Reuters

Представянето на iPhone през 2007 г. изстреля Apple по върховете на класациите.


Когато през 2000 г. Apple представя плеъра iPod, той поставя началото на главоломната експанзия на компанията. Той е последван от все по-интересните компютри iMac и лаптопите MacBook. През 2007 г. Apple тотално пренаписва мобилния сегмент като представя смартфона iPhone. Устройството изглежда толкова далеч от разбиранията за мобилни телефони към този момент, че по-голямата част от индустрията го подценява и допълнително улеснява Apple в генерирането на огромната си преднина. През 2010 г. компанията представя и таблета iPad, за който достойни конкуренти се появяват едва през 2012 г. и 2013 г.


Разбира се, устройствата са дело в голяма степен на визионерския поглед на Стив Джобс. Той следва отблизо развитието им и дава насоки във всеки един аспект. След това зорко следи и помага за изграждането на маркетинговата стратегия, която ще популяризира продуктите. Джобс е и в основата на развитието на мрежата от магазини на компанията. Стив Джобс е Apple.


Днес компанията се ръководи от Тим Кук, който Джобс лично е избрал за негов наследник на поста и е обучавал в продължение на години. Най-важният съвет, който самият Джобс сподели, когато представи Кук беше да не мисли "какво би направил Стив", а просто да прави това, което е правилно за компанията. Подходът на Кук действително е по-различен и породи доста критики към него и Apple. Въпреки всичко компанията запазва големите си приходи, а наскоро бе обявена за най-скъпия бранд в света.


Изглежда Кук следва една от най-важните препоръки на Джобс: "Имай куража да следваш сърцето и интуицията си".


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK