Windows Phone 8.1 ще внесе значителни подобрения в мултитаскинга

Освен с хардуер, Microsoft се надява да привлече потребители към Windows Phone и със значително подобрен софтуер.

© Robert Galbraith

Освен с хардуер, Microsoft се надява да привлече потребители към Windows Phone и със значително подобрен софтуер.Макар Windows 8.1 все още да не се е появил официално, което ще стане другата седмица, интересът вече започва да се пренасочва към следващото мащабно софтуерно обновление на Microsoft. Мобилната платформа Windows Phone също ще бъде обновена до версия 8.1 през следващата година и според информация на анализатора Пол Търот, тя ще внесе доста промени.


Източник на Търот в Microsoft определя мултитаксинга на Windows Phone като най-голямата слабост на платформата и това е признат проблем вътре в компанията. Именно за това едновременната работа с множество приложения ще бъде основен фокус на инженерите, които ще се опитат да променят системата за уведомления и цялостния начин на работа на приложенията във фонов режим.


Друга голяма промяна ще бъде елиминирането на задължителния в момента Back бутон от хардуерните изисквания на операционната система. Според анализите на софтуерния гигант потребителите не използват този бутон, за да изключват приложенията, а натискат старт бутона и активират следващата програма. Затова Back бутонът ще намери мястото си в историята, а самите приложения ще имат опция за изключването им в своите менюта.
Windows Phone 8.1 ще въведе поддръжка и за устройства с по-големи екрани - до 10 инча. Това отваря врата за създаването на таблети, които да използват платформата.


Същевременно ще се подобри съвместимостта между Windows Phone и Windows RT. Ще се въведе софтуерен пакет, който ще позволи на програмистите да създават едно приложение, което да може да работи и на двете платформи без необходимост от каквито и да е промени. Така съвместимостта между Windows Phone и Windows RT ще се увеличи до 77% спрямо 33% в момента, коментира Търот.


Разбира се, Microsoft няма коментар по темата. Самият Търот също предупреждава, че нещата могат да се променят до появата на окончателната версия на Windows Phone. Въпреки това постепенното сливане на платформите изглежда като естествен ход в тяхното развитие. То би последвало добре и стратегията на Microsoft за унифициране на софтуерната си екосистема.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK