Учени изобретиха диск, който може да запази информацията над 1 млн. години

Традиционните носители обикновено могат да гарантират съхранението на данните за около едно десетилетие.

© Flickr (CC) / mcclanahoochie

Традиционните носители обикновено могат да гарантират съхранението на данните за около едно десетилетие.Учени от Университета на Твенте в Нидерландия са успели да създадат нов тип диск за записване и запазване на информация. Особеното при него е, че той може да запазва данните в продължение на поне един милион години, съобщава онлайн изданието Technology Review.


Това е впечатляващо постижение на фона на сегашните възможности на технологиите. Традиционен магнитен диск може да пази данните около 10 години, коментират специалистите. Новата им разработка е способна на това значително подобрение поради напълно различното виждане как трябва да се съхранява информация.


Всичко започва с разработка на тестове, които да могат да симулират остаряване с много години в кратък период от време. В основата е идеята, че за да може данните да бъдат повредени, трябва да има достатъчно енергия, която да ги промени.
След проведени серия изчисления учените са открили, че сегашното ниво на технологиите е достатъчно, за да се поддържа минимално ниво на "енергийна бариера", която да не позволява промяна на данните. Оказва се, че са необходими 63KBT, за да се гарантира сигурността на информацията за 1 млн. години, и 70KBT за 1 млрд. години.


Специалистите дори са създали такъв диск. Използван е волфрам, който има много висока температура на топене. Той е покрит със слой от силициев нитрид, който трудно може да получи фрактури. Данните се съхраняват под формата на QR кодове в линии с ширина 100 nm.


След това дисковете са били нагрявани с различни температури, за да се провери тяхната устойчивост и как се справят със запазването на информацията. Според изчисленията на учените, за да издържи 1 млн. години, такъв диск трябва да устои едночасово излагане на 445 келвина, което се оказало напълно безпроблемно за него. Едва при увеличаването на температурата до 848 келвина са се появили загуби на данни.


Сред проблемите на технологията е, че тези постижения важат само при спазването на определени условия за съхранението на дисковете. Тепърва трябва да се провеждат тестове, които да проверят тяхната устойчивост с други ситуации. Въпреки това учените са уверени, че откритието им дава добра основа за бъдещите разработки, които да позволят създаването на носители, които могат да запазват и информация, която да е достъпна дори за следващи цивилизации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK