Нова Зеландия обмисля затвор за киберхулиганите

Нова Зеландия обмисля затвор за киберхулиганите

© Flickr (CC) / derekskeyХората, които обиждат, заплашват или по друг начин нарушават личното пространство и спокойствие на други онлайн потребители в Нова Зеландия, ще са заплашени от затвор. Присъдите може да достигнат до 3-години, предвижда законопроект, който местният парламент разработва, съобщава австралийското издание News.com.au.


Дейностите на т.нар. киберхулигани ще обвханат и делата им извън интернет пространството. Законопроектът е отговор на разкритията за група от момчета в тийнейджърска възраст, които са публикували подробности за интимни срещи с пияни момичета, техни имена и данни.


В опит да се пресече тази практика се представя законът за "Вредни дигитални комуникации", който е подкрепен и от министъра на правосъдието Джудит Колинс. Той засяга всички сфери на цифровата комуникация, включително социални мрежи, имейл, мобилни телефони.
Изпращането или публикуването на съобщения с цел да се навреди на няколко, включително заплахи, обиди или неподходящи снимки, ще води до глоба от близо $1800 и до три месеца затвор при първо провинение. Подстрекаването към самоубийство, дори и човекът на прицел да не направи такъв опит, ще се наказва с до 3 години затвор. При още по-сериозни провинения се предвиждат и съдебни дела.


Училищата ще имат право да взимат мерки от името на своите ученици. Полицията също ще има право да изпраща искания за сваляне на публикации от интернет, когато те заплашват сигурността на даден човек. Ако интернет сайт откаже да премахне информацията, ще бъде заплашен от допълнителни съдебни дела.


По силата на закона ще бъде създадена и нова агенция. Тя ще приема сигнали и жалби от граждани, които искат тяхна информация от даден интернет сайт или онлайн услуга да бъде премахната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK