Бъдещите технологични революции поставят предизвикателство пред киберсигурността

Бъдещите технологични революции поставят предизвикателство пред киберсигурността

© Bobby Yip, ReutersПрез следващите години се очаква сериозен прогрес в поне три ключови за технологиите и медицината сфери. Те ще внесат множество промени в ежедневието ни, но и ще създадат осезаем риск за киберсигурността. Немалко компании и организации вече работят не само за развитието на технологиите, но и за подобряването на тяхната сигурност и разработка на методи за реакция при неизбежните опити за атакуването им.


"Очакваме голямата част от промените да се случат до 2026 г.", коментира Димитър Алексов, ръководител на отдела "Глобален съпорт" на фармацевтичната компания Merck, по време на третия регионален форум по киберпрестъпност и киберсигурност за страните от Югоизточна Европа, който се проведе в София.


Компанията очаква, че през следващите години в IT сектора ще има промени в множество сегменти. Разработките на нов тип компютри, различни по начин на функциониране чипове, евентуално въвеждане на квантови и нанокомпютри. Big Data масивите ще придобият по-голямо значение, особено с навлизането на виртуализацията. Мобилните устройства ще станат още по-интерактивни, ще се появи електроника, която може да се вгражда в дрехите или да се имплантира в тялото.
Роботиката също ще преживее големи промени. Нанороботите ще започнат да се използват в медицината, а нанотехнологиите ще доведат до големи спестявания на разходи. Един от проблемите обаче е, че естеството на нанороботите, поне в момента, им позволява да се саморепликират безконтролно. Тъй като са много малки, все още не е намерен начин и как те да могат да се идентифицират, което също създава предпоставки за злоупотреби, допълва Алексов.


Биохакерство


Технологиите ще дадат своето отражение и в сферата на биологията. Очаква се развитие на т.нар. биохакерство. То е вдъхновено от класическото хакерство, като разглежда идеята за промяна на ДНК кода на патогени, микроорганизми. Един от примерите в тази посока е, че в Африка учени вече са успели значително да намалят заболяване от тропическа болест, пренасяна от комари, като са променили кода й.


Разбира се, биохакерството може да има и лоша страна, като затова компаниите вече обмислят как да реагират при такива ситуации. Намирането на подходящите мерки е особено важно, защото една от тенденциите е съхраняване на дигитална информация в жив ДНК код, коментират от компанията. Част от мерките са използване на Sandboxing метода или изолиране на определени компоненти от системата. Похват, който се използва и в момента.


Трябва да се използват и наличните в момента технологии като Big Data за създаването на системи, които в реално време могат да анализират какво се случва и да предприемат необходимите мерки. От Merck смятат, че един от ефикасните начини за подобряване на сигурността ще е и създаването на виртуални роботи, които да отговарят за киберсигурността.


Междувременно 3D принтерите все по-успешно ще се използват в медицината за създаване на органи например. Алексов споделя, че в САЩ вече има 12 души, които живеят с бъбреци, които са създадени именно по този начин.


Български принос


Българската Академия на Науките (БАН) също отделя внимание на киберсигурността. Институтът по Математика и Информатика разполага със секция, която специализира в криптирането на информация. Тя е създадена още през 1988 г. и първо се занимава с теорията на кодирането. Постепенно преминава към криптографията и криптологията.


Основната цел е търсенето на устойчива сигурност, която да гарантира неприкосновеността на информацията поне 50 години напред, коментира проф. дмн. Петър Бойваленков. Той допълва, че секцията разглежда и потенциалните ползи и рискове от квантовите компютри, въпреки че те все още не са реализирани.


Ако бъдат обаче, ще разполагат със сериозна мощност и ще могат да разбиват сегашните пароли за отрицателно време. Затова се работи по системи за криптиране, които да могат да устоят и на квантови компютри. Участието на БАН в сферата ще продължи да се увеличава. През 2015 г. България дори ще е организатор на конференцията Eurocrypt, която по думите на Бойваленков е една от най-големите в тази сфера.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Всяко действие има противодействие..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на registr_cenzura
  registr_cenzura
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каква по-голяма опасност от организираните групи Българи за ограбване на банкомати. Тези да не са се събрали да си разпределят пазара на ... "амфетамини".

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Такова ще е бъдещето .Да се радваме още малко на относителна свобода.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK