Китай иска по-строг контрол в интернет

Китай иска по-строг контрол в интернет

© Kacper Pempel, ReutersКитайската комунистическа партия обяви, че ще предложи нова реформа, която да затегне контрола в интернет. Според управляващите интернет е сериозно предизвикателство за стабилността на страната, казват самите те в обяснение на новото си предложение в сайта на правителството.


Китайското интернет пространство и в момента не е от най-свободните. В него дълго време се даваше предимство на местните алтернативни услуги на Google, Twitter, Facebook и т.н., което провокираше недоволството в западните компании.


"С увеличаващото се влияние на онлайн медиите, интернет медийте и индустриите са значително изостанали от бързите промени, които идват с тях. Изправяме се пред рязък ръст на социалните мрежи и чат приложенията като Weike и WeChat, които разпространяват информацията бързо, имат голямо влияние и широко покритие", пише в аргументите на партията, цитирани от The Wall Street Journal.
Интересното в случая е, че Weike и WeChat са китайски компании. WeChat например е набираща популярност в световен мащаб чат услуга, която е дело на компанията Tencent и която се оформя като един от основните конкуренти на Facebook, поне от гледна точка на брой активни абонати.


В изявлението си партията посочва, че в момента има "очевидни недостатъци" в сегашната система за "мениджмънт" на интернет, които я правят непостоянна с ниска ефикасност. Според управляващите е необходимо да се въведат промени в законодателната система и общественото мнение. Разпространението на информация трябва да следва ред, да съблюдава националната сигурност и социална стабилност, тъй като в сегашния си вид вече е реален и изявен проблем, се казва още в писмото.


В предложението не се коментира дали китайските компании ще бъдат подложени на още по-строг контрол. Споменаването им е нормално, тъй като в официалното китайско интернет пространство техните западни конкуренти не са достъпни.


Въпреки това местните власти обикновено не правят разлика, когато става дума за разпространение на информация в интернет. През тази година в Китай са били арестувани и осъдени над 25-ма онлайн коментатори в социални мрежи, които са разпространявали слухове и лъжливи информации по думите на властите.


Един от най-известните коментатори е Чарлз Ксуе, който през юли т.г. критикува вредната храна, високите цени и ниските заплати в страната. "Ние сме станали хора, които толерираме", пише той. Коментарът му е бил препубликуван над 17 хил. пъти. През август е бил арестуван с обвинение в склоняване към проституция, като впоследствие е признал по телевизията от затвора, че не е проверил верността на информацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK