Явор Джонев: Да подкрепим младите за рестарт на системата

Явор Джонев

© Красимир Юскеселиев

Явор ДжоневПо-рано тази седмица изпълнителните директори на 36 български софтуерни компании излязоха с обща т.нар. от тях прокламация, в която изразяват гражданската си позиция, че е необходимо правителството да подаде незабавна оставка. Един от нейните инициатори е Явор Джонев, който е съосновател на Сирма Груп Холдинг и зам. председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Разговаряме на 20-ти ноември за проблемите в страната и неговото мнение как те могат да бъдат решени.


Протестите са от 160 дни, студентските - от почти месец, защо решихте да се намесите едва сега? Нещо конкретно ли ви провокира?
- Протестите са процес, не единично събитие. Поводът бе събирането ни заедно. Нашата позиция също не е единичен акт, а процес на гражданска ангажираност, който ще продължи.


Може ли да уточните, защото използвате думата "прокламация"?
- За да си спомним за прокламацията към българския народ от 1813 г. на Софроний Врачански, която завършва така:
"А сега нам не остава друго нищо, толко да са соединим единодушно, да ученим малое пожертвование, всеки споряд силата негова, защото мнозина много можат да сторат, а един нищо не може."
Как се стигна до прокламацията? Кой беше неин инициатор?
- Прокламацията бе приета на наскоро проведената среща на изпълнителните директори на софтуерни компании. Такива целодневни срещи организираме два пъти в годината, за да обсъждаме развитието на индустрията, обменяме информация, разискваме проектите на асоциацията и т.н. Разбира се, политическата ситуация в страната неизбежно бе тема на разговор. Настроение за заявяване на позиция имаше в повечето колеги. Предложих начален вариант на прокламацията, след което няколко човека редактирахме текста, за да изчистим посланието и уточним, че изразяваме гражданска позиция, а не корпоративна.


Затова и не включихме имената на фирмите. Не от притеснение, а поради принципното разбиране, че бизнесът няма място в политиката. Голяма част от проблемите на България се дължат на нездрави връзки между бизнес и политика.


Как според вас може да се реши този проблем?
- Проблемът като цяло е, че общественият договор е грубо нарушен. Бих казал – погазен. Основните обществени институции са изгубили легитимност. Голяма част от публичното говорене се е превърнало в неприкрита подмяна на реалността, здравомислието и моралните стойности – не просто демагогия, а цялостна загуба на смисъл. Необходимо е да се съгради нов обществен договор и да се преструктурират всички институции и системи. Както заявяваме в прокламацията, в момента не са изпълнени фундаменталните условия за развитие на обществото: работеща демокрация, висок морал в политиката, върховенство на закона и управление в обществен интерес. Необходим е рестарт на политическата система.


Едва тогава можем да започнем да решаваме успешно наболелите проблеми - да осъществяваме устойчиви, дългосрочни реформи. България се нуждае от реформи не само сектор по сектор, а от цялостно преосмисляне на дългосрочни цели и основни ценности, които да обедният цялото общество. Нуждаем се от конструктивен диалог помежду си, за да преоткрием смисъла на съществуването си не просто като съжителстване, а да потърсим заедност и идентичност като общност.


Иначе знаем кои са най-наболелите сектори - бих започнал с образователната и съдебната система, но и здравеопазването, пенсионната система, системата за сигурност, енергетиката се нуждаят от структурни реформи.


Планирате ли други действия или инициативи освен прокламацията?
- Ние не сме революционен комитет. Работата ни е да движим напред бизнесите, за които сме отговорни. Изразяваме гражданската си позиция и призоваваме другите професионални общности да направят същото. Доколкото знам, асоциациите в IT индустрията готвят отговор по повод на прокламацията. Става въпрос за БАСКОМ и БАИТ, не знам дали ще се включат други.


Срещате ли подкрепа? Какви бяха първите отзиви?
- Срещаме изключително голяма подкрепа - дори неочаквано масова. Броят на подписалите изп. директори вече е 45. Самата онлайн петиция има над 2300 подписа, но тези числа не са толкова индикативни. Имаше взрив на популярност в интернет, както знаете. Интересното е, че по вестниците почти не бе отразено.


Досега участвали ли сте в протестите под друга форма?
- Като гражданин, да. Аз и доста от моите колеги. Но по-важен е вътрешният протест и промяната, която всеки трябва да преживее. Обществото ни се събуди, но има много да учи. Всички имаме още много да учим и осъзнаваме повече – за себе си, за близките си, за общностите, в които живеем – въобще, за смисъла да сме заедно.


Има ли отражение от политическата ситуация в IT сектора и в софтуерния бранш?
- Пряко отражение засега няма, защото сме експортно ориентирана индустрия. Вероятно ще има отражение върху изпълнението на държавни поръчки, защото правителството в момента няма капацитет да управлява разумно каквото и да е. Държавната администрация е парализирана, а партизанската подмяна на служители върви с пълна сила.


Но ние се притесняваме от едно друго отражение, което е много важно за нас. Ако в България загубим надеждата, че можем да станем нормална страна – с развита икономика, социално справедлива, с добра инфраструктура и качествени публични услуги, то хората, които работят в нашия сектор, ще започнат да се изнасят.


Това са хората, на които им е най-лесно да емигрират – веднага могат да си намерят работа където и да е по света. Те са тук, защото искат да са тук. Искат да живеят и работят в родината си. Това е и основният мотив да подкрепим студентите и въобще всички, които се борят да възвърнат идеята, че България наистина може да стане просперираща страна. Сегашното правителство, парламентарно представителство и политическа каста са отрицания на тази идея.


Призовавате за незабавна оставка и избори.
- Това е логично и неотменимо следствие от очевидното и брутално нарушение на основните положения на обществения договор от тези личности, организации и мрежи от задкулисни интереси, които са на власт. Парламентарното представителство не осигурява представителност на обществото и не работи в обществен интерес. Необходима е реално работеща демокрация с активно гражданско участие.


Второ, необходим е висок морал в политиката. Категорично. Когато на така наречените народни представители всяка първа дума е лъжа, а всяка втора манипулация, очевидно, че този принцип е поруган. Да не говорим за десетилетията кражби на публични ресурси.


Трето, необходимо е върховенство на закона. Когато държавни институции, които са призвани да пазят сигурността на гражданите, пазят сигурността на някой друг и се възражда репресивния апарат от миналото, очевидно това също е поругано. Застрашени са основни граждански свободи. Не съм предполагал, че през 2013 г. ще се замислям дали в България има демокрация или диктатура.


И най-основното - управление в обществен интерес. За съжаление досега виждаме крайно недостатъчно управление в обществен интерес. Нещо повече – начините на взимане на решения са изключително изкривени към частни или партизански интереси, повсеместно – във всички държавни организации и системи. На страшно много места липсва елементарна управленска компетентност.


Кой може да наложи този висок морал и следващите от него неща?
- Това са новите изисквания на обществото. Изискване към хората, които искат да правят политика в съответствие с нов обществен договор.


Ние сме мениджъри, не политици. Нашата отговорност, ако щете, обществена отговорност, е да развиваме компаниите си, да осигуряваме повече висококвалифицирани работни места и така да допринасяме към националната икономика. Не би трябвало, нито да се изказваме по политически въпроси, нито да ангажираме компаниите, които представляваме.


Изразихме гражданската си позиция, защото са прекрачени фундаментални граници, след които никой не бива да мълчи повече. Може да се каже, че предходната власт достигна тези граници, а сегашната ги премина.


Пътят към нов морал върви през активен диалог за нов обществен договор и нови изисквания към бъдещите ни политици. Тази задача е много сложна и може да се реши единствено при смяна на поколенията. За съжаление засега България е овладяна от поколенията на миналото. Затова е толкова важно да подкрепим студентите в техните чисти морални искания. Те са бъдещето на България.


Тоест виждате спасение само в нова система и нови политици?
- Започна процес на трансформация, който ще продължи години. Този процес трябва да доведе новото. Нов обществен договор и нова конституция, която е юридическото му изражение.


Всяко общество се движи много повече по неписани закони, ценности и нагласи, отколкото по писмените си закони. Трябва смяна на нагласите в обществото като цяло, което е труден процес, изискващ смяна на поколенията.


Какво очаквате да се случи след евентуална оставка и избори? Какво би трябвало да се случи?
- Първо е важно какво се случва преди изборите. За да изберем хора, които могат да тръгнат по този път на промяната. Очевидно е, че следващите избори няма да извървят пълния път, няма да има пълна трансформация, но трябва да започнем стъпките напред и да не се отказваме.


Най-малкото, което би трябвало да се очаква, е висока избирателна активност. Трябва да е писнало на всички в България изборите да зависят от гласовете на няколко за съжаление манипулируеми групи хора. На тях можем да простим, на тези, които ги манипулират - не.


Вие лично или заедно с други представители на бранша бихте ли участвали в общи дискусии или други инициативи, които да помагат за развитието на работеща държава?
- От гледна точка да споделим опита си като мениджъри за по-добро развитие, да. Активно ще участваме в определяне на тези обществени политики, които имат пряко влияние върху възможността да развиваме софтуерния бизнес, който е един от най-динамичните и най-конкурентоспособните.


Това преди всичко са образователните политики и политиките за насърчаване на инвестициите във високотехнологични сектори. Настояваме за фундаментална реформа на образователната система и развитие на икономика с висока добавена стойност в България – като първостепенни национални приоритети.


Това включва ли участие в някакви допълнителни проекти?
- Ние не само изразяваме искания, но реално работим за тяхното осъществяване. Например, захванали сме се да определим изискванията към новата образователна система. Работим по проекти с БСК за компетентностен модел и с редица университети за актуализация на учебните програми.


Реформата на образованието е толкова важен въпрос, че то бива да бъде делегирано само на изпълнителната власт. Трябва да стане общонационална кауза. Ние се надяваме, че в един момент ще се получи онова парламентарно мнозинство, което ще приеме като основна национална цел фундаменталната образователна реформа и ще осигури ресурсите за нейното осъществяване. Затова е необходимо да постигнем национален консенсус. Само по този начин може да се получи устойчиво. Съединението прави силата.


Бихте ли участвали в политически проекти?
- Категорично не. Това е много ясна позиция на всички колеги. Дори не знам какви са партийните им пристрастия. Аз лично никога не съм бил партийно обвързан, нито някога ще бъда. Държа на независимостта си.


Нашият призив е изключително на морално ниво за нов обществен идеал. Това е много по-високо ниво от каквито и да било партийни различия. Партиите трябва да предлагат стратегии и да задават приоритети на държавата за постигане на този общ идеал. Там вече има спор. Има по-добри начини или по-лоши. Едни се справят по-добре, други, не.


Различните ситуации изискват различни политики и различни приоритети. Но е напълно възможно да се обединим под идеала за изграждане на една просперираща и социално-справедлива страна, която се развива устойчиво, на основата на най-важните принципи, за които говорихме.


Не се ли притеснявате за някакви последствия спрямо вас или бизнеса ви?
- Има притеснения сред колегите, да. Но нещата са стигнали дотам, че не бива да се мълчи повече. Твърде много граници са преминати. Трябва да можем да гледаме децата си в очите след време. Ние сме и родители. Ние сме и граждани и най-обикновени хора, които имат нужда от комфорта на нормално функциониращо общество и цивилизовано съжителстване – както всички други. Не можем да мълчим, независимо от последствията.


Йордан Цонев нарече исканията ви политически, а не икономически, и затова няма да ги коментира?  
- Този гражданин не е достоен за полемика.


Той заявява, че правителството на Орешарски не е направило нещо срещу сектора, че да се иска оставка?
- Очевидно властта раздава обещания за задоволяване на икономически или социални искания с цел да оправдае единствената си цел – оставането на власт. Дори само това показва доколко е нелегитимна тя. Всяка нелегитимна власт може да произведе единствено нелегитимни действия – независимо колко експертно правилни или не са те.


Нашите искания отразяват неотменимите ни политически права на граждани. Ние сме свободни! Свободни сме да определяме организацията на обществото, в което искаме да живеем. Но исканията ни по никакъв начин не са партийни, нито са насочени към конкретни личности или партии. Насочени са към системата като цяло – призоваваме за нейния рестарт.


Появиха се информации, че ще последват данъчни проверки на фирмите, това притеснява ли ви?
- Нашият сектор е изцяло на светло. Плащаме всички данъци, осигуровки и такси – и то обикновено на максималните прагове. Данъчни проверки не могат да ни уплашат, но използването на държавния апарат за репресии над граждани или фирми не може да не е притеснително само по себе си.


Какво е вашето послание към хората?
- Моето послание е да подкрепим студентите в тяхната морална кауза и да се съгласим помежду си за нов обществен договор. Това е обединяваща кауза, към която всеки може да се присъедини, независимо къде се намира в страната, независимо в какво социално-икономическо положение е и какви са партийните му пристрастия.


Ако успеем да постигнем национален консенсус, ще успеем да се придвижим по стъпките напред към толкова необходимите ни реформи. Ще осигурим по-добро бъдеще на нашите деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK